Unge Høyre-lederen tar ikke gjenvalg

Paul Joakim Sandøy gir seg etter bare en periode som leder av landets største ungdomsparti.

FERDIG: Etter bare én periode som leder av Unge Høyre, tar ikke Paul Joakim Sandøy gjenvalg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FERDIG: Etter bare én periode som leder av Unge Høyre, tar ikke Paul Joakim Sandøy gjenvalg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sandøy informerte sentralstyret i Unge Høyre og lederen av valgkomiteen om sin beslutning i februar, få dager etter at han hadde bestemt seg.

Til Dagbladet sier 27-åringen fra Molde at han siden i høst har grublet på framtida, og til slutt landet på at én periode som leder av Unge Høyre var nok.

- Det er studiesituasjonen som ble utslagsgivende. Jeg har brukt såpass lang tid på utdannelsen at dersom jeg skulle tatt en periode til som leder, måtte jeg kombinert det med studier. Det mener jeg man ikke kan gjøre med dette vervet, det krever 100 prosent innsats, sier Sandøy.

Narkosaken ikke avgjørende Han avviser kategorisk at avgjørelsen har noe å gjøre med narkoavsløringene i ungdomsmiljøer i Bergen som har rystet ungdomspartiet. Samtidig medgir han at saken har vært krevende.

- Det er kjipt med slike saker, men vi har hatt kjipe saker også tidligere. Det er en del av jobben, man må håndtere det på en skikkelig og ordentlig måte, og det er hektisk når det står på, sier han.

Saken begynte å rulle etter flere narkoaksjoner fra bergenspolitiet. Tre personer fra Unge Høyre/Høyre-miljøet i Bergen er siktet, blant dem statsminister Erna Solbergs stortingsvikar Erik Skutle. Ytterligere tre personer med lederverv i Hordaland Unge Høyre, der Sandøy har vært nestleder, har trukket seg etter å ha innrømmet bruk av hasj. De skal erstattes på en ekstraordinær generalforsamling 27. mars.

- Vi bar Erna inn i regjering Sandøy blir den første Unge Høyre-lederen siden 2000 som gir seg etter bare én periode. Nåværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide satt mellom 2000-2004. Dagens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ledet så organisasjonen fram til 2008, da Henrik Asheim tok over. Deretter ble Sandøy leder i 2012 for ungdomspartiet som fikk størst oppslutning ved sist skolevalg.

AUF er likevel størst målt i antall medlemmer.

Nå prioriterer han å gjøre ferdig juss-mastergraden ved Universitet i Bergen.

- Jeg er opptatt av å ha andre bein å stå på enn bare politikk.

- Så det var situasjonen i privatlivet som sa nei, mens situasjonen i politikken sa ja. For jeg er stolt av hva Unge Høyre har fått til i perioden jeg har vært leder, selv om man aldri blir helt fornøyd. Likevel: For første gang ble Unge Høyre størst i skolevalget, og vi bar Erna Solberg inn på regjeringskontoret, sier han, men legger til etter å ha tenkt seg om:

- Vel, hun la ned en betydelig innsats selv, men alle medlemmene i Unge Høyre kan være stolt over hva vi har fått til, og hvordan vi har engasjert unge velgere.