Unge Høyre vil ha strengere abortlov

Sammen med noen av Høyres seniorer kjemper Unge Høyre innbitt for å stramme inn dagens abortlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er et ledd i en større kamp mot sorteringssamfunnet. Noen valg kan vi rett og slett ikke overlate fullt og helt til enkeltmenneskene, sier leder Torbjørn Røe Isaksen i Unge Høyre.

Intens kamp

Sammen med blant andre stortingsrepresentant Inge Lønning og Beate Heieren Hundhammer i partiets programkomité, kjemper han intenst for å opprettholde Høyres motstand mot såkalt eugenisk indikasjon som selvstendig abortkriterium.

Eugenisk indikasjon er tegn på at barnet vil bli født med Downs syndrom, andre funksjonshemninger eller alvorlige sykdommer. I dag kan kvinner få ta abort etter 12. svangerskapsuke begrunnet i en eugenisk indikasjon alene.

-  Vi vil ikke fjerne muligheten for abort ved eugenisk indikasjon, men vil at det ikke skal kunne være et kriterium alene, sier Hundhammer.

Mot alliansen står statssekretær og leder av Rogaland Høyre Janne Johnsen, som vil endre partiprogrammet. Sist saken var oppe, tapte hennes meningsfeller knepent. I dag håper hun på flertall:

-  Slik det nå er, går Høyre inn for en innstramming av abortloven, og vi fratar foreldre muligheten til selv å velge. Dette er selvsagt et svært vanskelig valg, men det er et valg foreldrene må ta, ikke vi politikere, sier Johnsen.

Erna vil stramme inn

 GAMLE OG UNGE HØYRE SAMMEN:  Leder Torbjørn Røe Isaksen (t.h.) i Unge Høyre kjemper sammen med stortingsrepresentant Inge Lønning og Beate Heieren Hundhammer i partiets programkomité, for å stramme inn dagens abortlovgivning. Foto: Robert S. Eik
GAMLE OG UNGE HØYRE SAMMEN: Leder Torbjørn Røe Isaksen (t.h.) i Unge Høyre kjemper sammen med stortingsrepresentant Inge Lønning og Beate Heieren Hundhammer i partiets programkomité, for å stramme inn dagens abortlovgivning. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Høyre-leder Erna Solberg er for å stramme inn abortloven fordi hun mener eugenisk indikasjon er et symbol på et sorteringssamfunn, men hun har ingen bestemt oppfatning om Høyre skal opprettholde sin programfestede motstand mot eugenisk indikasjon som kriterium for abort.