TRANGT: Mariangela Schiena (31) bor på dette knøttlille rommet sammen med kjæresten sin Henok Mulugeta (28). De har ikke råd til å hverken eie eller leie en bolig. Foto: Reuters
TRANGT: Mariangela Schiena (31) bor på dette knøttlille rommet sammen med kjæresten sin Henok Mulugeta (28). De har ikke råd til å hverken eie eller leie en bolig. Foto: ReutersVis mer

Unge italienere tvinges til å okkupere forlatte offentlige bygninger

Den dystre økonomiske situasjonen i landet gir dem ingen valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den dystre økonomiske situasjonen i Italia har gjort at mange familier ikke klarer å betale regningene sine. Flere tusen har måttet selge huset og flytte inn i forlatte bygninger i hovedstaden Roma, skriver Reuters.

Mariangela Schiena (31) er en av dem.

- Alt ble mye dyrere, ikke bare de faste regningene. Vi klarte ikke å få endene til å møtes, sier Schiena til Reuters.

- Deilig For seks måneder siden mistet hun og kjæresten, Henok Mulugeta (28), jobbene sine. Kjæresteparet så seg nødt til å flytte inn i et forlatt offentlig bygg, litt utenfor Roma.

- Den første natta jeg sov her, tenkte jeg: Så deilig! Nå slipper jeg å betale husleie og jeg trenger ikke bekymre meg over økonomien, sier hun.

De er ikke alene, og mange må nok belage seg på å forbli husokkupanter litt til.

HJEMLØS: Henok Mulugeta (28) fra Etiopia lager mat i den forlatte bygningen i utkanten av Roma. Han ble nødt til å flytte, sammen med sin italienske kjæreste, Mariangela Schiena. Foto: Reuters
HJEMLØS: Henok Mulugeta (28) fra Etiopia lager mat i den forlatte bygningen i utkanten av Roma. Han ble nødt til å flytte, sammen med sin italienske kjæreste, Mariangela Schiena. Foto: Reuters Vis mer

- Det er godt å ha råd til mat, sier Mulugeta til nyhetsbyrået.

Ifølge myndighetene i Roma er så mange som 2850 eiendommer ulovlig okkupert bare i hovedstaden alene.

Den italienske økonomien kommer ikke til å vokse igjen før i tredje kvartal neste år, ifølge den italienske sentralbankens sjef.

- Våre analyser antyder at det er mer enn 50 prosent sjanse for at vendingen vil komme i tredje eller fjerde kvartal 2013, sier sentralbanksjef Ignazio Visco til avisen La Stampa.

Han anmoder på det sterkeste regjeringen om å holde fram med gjennomføringen av reformer og bygge ned byråkratiske hindringer for næringslivet.

Bedre tider Visco understreket også at det økonomiske trykket fra finansmarkedene mot Italia har avtatt vesentlig de siste månedene.

JULEFEIRING: Beboerne i det forlatte bygget prøver å gjøre det så koselig som m ulig inn mot jul. Foto: Reuters
JULEFEIRING: Beboerne i det forlatte bygget prøver å gjøre det så koselig som m ulig inn mot jul. Foto: Reuters Vis mer

Fortsatt er unge overrepresentert på arbeidsledighetsstatistikken. 35 prosent av unge arbeidstakere står uten jobb. De som har jobb, er ofte i deltidsstillinger uten fordeler faste ansatte har.

Statsminister Mario Monti, også kjent som «supermario», varslet tidligere denne måneden sin avgang.

MØRKT: I det gamle offentlige bygget, står det klesvask i gangene.
MØRKT: I det gamle offentlige bygget, står det klesvask i gangene. Vis mer