Unge jenter antastet av asylsøkere i Vestfold

- Det viktigste er at barn, unge og beboere skal føle seg trygge.

BEKYMRER: Lokalbefolkningen i tilknytningen til Oslo Convention Center i Stokke er bekymret over hendelser der unge jenter er blitt skremt av asylsøkere. Politiet oppfodrer likevel folk til å leve livene sine som normalt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKYMRER: Lokalbefolkningen i tilknytningen til Oslo Convention Center i Stokke er bekymret over hendelser der unge jenter er blitt skremt av asylsøkere. Politiet oppfodrer likevel folk til å leve livene sine som normalt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tønsbergs Blad meldte i går om fire hendelser der unge jenter er blitt antastet og skremt av asylsøkere fra Oslo Convention Center (OCC) i Stokke, som huser over 1000 flyktninger.

Det ene tilfellet skjedde i en lokalbutikk, der ei jente yngre enn 13 år skal ha blitt befølt. Det andre tilfellet skjedde da ei jente i tidlige tenåra skal ha blitt forsøkt holdt igjen da hun kom syklende. Hun klarte å sykle raskt vekk. I et tredje tilfelle skal ei jente på moped også ha blitt forsøkt holdt igjen, men hun klarte å svinge unna, skriver avisa.

Det siste tilfellet er et hvor en kvinne i bil har blitt forsøkt stoppet.

Ordenssjef i Vestfold politidistrikt Frank Gran, bekrefter hendelsene overfor Dagbladet, men ønsker å berolige beboerne i området.

Hjelper mennesker i nød - Vi får spørsmål om innbyggerne i Stokke må endre sine måter å leve på. Vi er veldig klare på at vi ikke skal endre på våre rutiner. Vi tar i et tak og hjelper mennesker i nød, sier Gran til Dagbladet.

Han sier at hendelsene i tilknytning til mottaket gjorde de involverte jentene redde, og at det også har skapt frykt blant deler av lokalbefolkningen. Politiet har økt patruljeringen i nærområdene rundt senteret.

- Det er en lovnad jeg har gitt lokalbefolkningen. Alle skal bidra med litt i den ekstraordinære situasjonen. Det gjelder også politiet. Det viktigste er at barn, unge og beboere skal føle seg trygge, sier han.

BEKYMRET ORDFØRER: Ordfører i Stokke Erlend Larsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKYMRET ORDFØRER: Ordfører i Stokke Erlend Larsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han sier politiet tar enkelthendelsene alvorlig. Sakene er ikke fulgt opp strafferettslig, da de aktuelle flyktningene som skal ha stått bak er flyttet til andre kommuner. 

- Utfordringen er at de som er på Brunstad er blitt der over lengre tid enn utgangspunktet, som er 3-7 dager. Flere har vært der i seks uker. Dermed dannes det klikker og gjenger og det oppstår flere lenker til lokalsamfunnet og integrerte mennesker fra regionen, sier han.

OCCs kontrakt med UDI går ut på at de skal drifte et oppholdstilbud for asylsøkere, og har dermed ikke kapasitet til å ha asylsøkere der er større utfordringer med.

Krever informasjon Gran er klar på at det må være et gjensidig respektforhold mellom asylsøkerne og beboerne.

- Det kreves også informasjon. Det er kulturforskjeller, og i deres hjemland er de vant til at mannlige medlemmer følger kvinnene i det offentlige rom. Slik har vi det ikke her. Det er svært viktig at vi klarer å formidle dette, og det er disse utfordringene vi har. Det er noen utfordringer her, og informasjonsbehovet er umettelig, sier han.

Han berømmer også administrasjonen på Oslo Convention Center for hvordan de har håndtert den store mengden.

- De har strukket seg langt utover kontrakten med UDI. Vi gjør så godt vi kan. Vi må få ut informasjon til de som  er på mottak i større grupper, sier Gran, som refererer til de negative konsekvensene av at det dannes klikker og gjenger på mottakene.

Bekymret ordfører Stokke-ordfører Erlend Larsensier til Tønsbergs Blad at  publikum fra melde fra til politiet om noe skjer.

- Heldigvis har politiet god oversikt over hva som skjer. Vi jobber tett sammen med OCC, som også har oversikt, sier Larsen. Han er særlig bekymret for at asylsøkerne, stikk i strid med intensjonen, blir værende i lengre tid ved akuttmottaket på OCC.

-  Da oppstår det miljøer, sier Erlend Larsen.