Unge jenter dropper melk

Vi drikker stadig mindre melk. Nå vil Lars Sponheim snu trenden, men ekspertene mener vi drikker nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Må ha det, bare må ha det», heter det i tv-reklamen for melk. Men nordmenn flest er uenige i dette, og særlig gjelder det unge jenter. Stadig flere dropper kumelka i det daglige kostholdet. Jenter mellom 15 og 24 år drikker bare halvannet glass melk daglig. Guttene på samme alder drikker ett glass mer.

Foretrekker vann

- Melk er vondt. Vann er trendy, konstaterer venninnene og jusstudentene Ghazala Khan (24) og Sadia Hussain (25), mens de vifter med Imsdal-flaska.

Jentene velger vann eller brus når de skal slokke tørsten. Melka får stå i fred i kjøleskapet. Brusautomaten lokker mer.

Beenish Ajaz (23) sier hun drikker et glass melk hver dag, men at det går mest i vann. Ghazala har også kastet seg på vanntrenden, mens Sadia innrømmer at hun drikker mest brus.

Melkeforbruket stuper. I 1987 helte hver nordmann i seg 171 liter melk. I 1994 var forbruket sunket til 149 liter, og i fjor drakk vi 106 liter hver.

Nå har meieriene fått med seg landbruksminister Lars Sponheim til å slå et slag for melka. De vil ha nordmenn, og særlig unge jenter, til å drikke mer melk. Derfor åpner Tine og Q-meieriene i dag eget opplysningskontor for meieriprodukter. Landbruksministeren kaster glans over åpningen.

Frykter dårlig helse

- Vi tror mange slutter å drikke melk fordi de tror at de klarer seg uten. Nå frykter vi at særlig dagens unge jenter skal få problemer med helsa når de blir voksne, sier leder for Meierikontoret, Ida Berg Hauge.

Leger og ernæringseksperter ser ikke på det synkende melkeforbruket som en negativ trend. Snarere tvert imot.

Drikker nok melk

- Melk er ingen naturlig drikk for voksne. Ett til to glass om dagen er ikke usunt, men store mengder helmelk er svært ugunstig på grunn av fettinnholdet, sier Mikal Farstad, professor i klinisk biokjemi på Haukeland sykehus.

- Statens subsidiering for å øke melkesalget er den dårligste helseinvesteringen som gjøres, mener lege Christian Drevon ved ernæringsinstituttet ved Universitetet i Oslo.

Han tror at nedgangen i melkekonsumet egentlig er et skritt i retning av normalisering.

- Ut fra et helsemessig synspunkt er det ingen grunn til å øke melkekonsumet. Tvert om. Fordi fettstoffene fører til hjerte- og karsykdommer, sier den kjente legen, som ikke vil kritisere landbruksministeren selv om han i dag åpner det nye opplysningskontoret for melkeprodukter.

Drikkevannfontener

- Unge melkedrikkere vil heller ha brus. Ingen heldig utvikling?

- Nei, men det er lov å argumentere for mindre melkedrikking uten å bli beskyldt for å ønske at de drikker mer brus. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Drikk vann. Innfør gjerne drikkevannfontene i skolegården igjen, og fjern brusautomatene, sier Christian Drevon.

NEI TIL DEN HVITE KUMELKA: - Vann er sunt og trendy, og brus er mye bedre enn melk, sier Beenish Ajaz (23), Ghazala Khan (24) og Sadia Hussain (25).