- Unge jenter eksperimenterer like mye med narkotika

Nesten halvparten av de pågrepne i narkoaksjonen på Sola er jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble 29 ungdommer pågrepet på Sola utenfor Stavanger, mistenkt for bruk og oppbevaring av narkotika. Politiet gjorde beslag av både amfetamin, hasj, ecstasy og andre narkotiske tabletter.

Nesten halvparten av alle pågrepne er jenter, og 13 av de 29 er under 18 år. Halvparten av de yngste er jenter.

- Det er uvanlig at det er så mange jenter, sier politiadvokat Magnus Jåtun ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Han utelukker ikke flere pågripelser.

Ungdommer
- Den eldste pågrepne er 28, den yngste 16. Men de fleste er mellom 16 og 20 år, sier Jåtun.

Alle ungdommene er løslatt, men kan vente seg til dels kraftige forelegg. Ingen av de pågrepne har kriminelt rulleblad, men noen få er såvidt kjent av politiet fra før.

- Mange av sakene kan avgjøres med forelegg. Men i tre-fire forhold er det snakk om så store mengder at det ikke kan avgjøres med forelegg. Dermed kan det bli snakk om eventuell tilståelsessak eller tiltale, sier Jåtun.

De fleste ungdommene er vanlige skoleungdommer fra flere forskjellige Rogalandskommuner. Rundt halvparten tilhører et miljø på Sola. De fleste av ungdommene hadde med seg foreldre på politistasjonen.

- Ikke overrasket
Forskningsleder i Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus), Astrid Skretting, er ikke overrasket over at så mange av de pågrepne er jenter.

- Når det gjelder ungdom som eksperimenterer med illegale stoffer som hasj og cannabis er det liten eller ingen forskjell på jenter og gutter, sier Skretting.

Forskjellen blir større jo sterkere stoffene er, og jo eldre brukerne er.

- Jenteandelen synker jo eldre brukerne blir. I dag er andelen av alle som er under behandling 70 prosent gutter og 30 prosent jenter. Hvis vi ser på hvem som havner i konflikt med loven er det generelt også en større andel gutter, sier Skretting.

Færre unge prøver narkotika
Flere forskjellige undersøkelser viser at i overkant av ti prosent av norske ungdommer har prøvd narkotiske stoffer.

- Ved årtusenskiftet var det i underkant av 20 prosent som oppga å ha prøvd hasj eller marihuana. Tallene har gått noe ned etter det, sier Skretting.

Når det gjelder jenter har tallene vært ganske stabile de siste ti årene.