Unge jenter stjeler angrepiller

Flere apotek fjerner angrepillene fra hyllene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Bruken av angrepiller har eksplodert de siste årene, men ikke alle brukerne velger å betale for seg. Flere apoteker har måttet fjerne prevensjonsmiddelet fra hyllene fordi unge jenter nasker med seg pillene.

Angrepiller

- Virkestoffet i angrepiller/nødprevensjon er levonorgestrel, mens legemidlene heter Norlevo og Postinor.

- Selges reseptfritt på apotek.

- Salget av angrepiller var på 24,2 millioner kroner i 2007, noe som tilvarer en økning i forbruket på 7,2 prosent.

- Effekten av angrepiller er sikrere jo tidligere dosen tas etter samleie. Dosen tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, helst innen 12 timer og senest innen 72 timer.

- Bivirkninger kan være kvalme små blødninger

Kilder: Apotekerforeningen og Apotek1.

- Det er veldig dumt. Vi får ikke gitt dem informasjonen om hvordan de skal bruke dem, dessuten går det ut over andre som trenger dem, sier Karen Margrethe Zeiffert på Apotek 1 Svanen i Arendal, et av apotekene som har begynt å selge pillene over disk.

Tomme esker

For alle stjeler ikke hele pakningen. Noen nøyer seg med å fjerne selve pillen, og lar pakningen være igjen.

- Pillene er ganske små og lette så vi merker ikke at de er fjernet fra emballasjen. Det kan få store konsekvenser hvis de som trenger pillen kommer hjem med en tom eske. Pillene skal tas så raskt som mulig, hvis ikke mister de effekten. Vi hadde et ungt par her. Ti minutter før vi skulle stenge kom gutten tilbake til apoteket fordi esken var tom. Hvis han ikke hadde rukket det før vi hadde stengt så kunne det vært for seint å ta pillen, sier hun.

Hun har ikke et eksakt tall på hvor mange piller som stjeles, men det er klart flere enn for andre legemidler.

- Det er et så stort problem at vi valgte å fjerne pillene fra hyllene. Andre kolleger forteller om akkurat det samme, forteller Zeiffert.

Også flere apotek i Grenland og i Buskerud har meldt om angrepille-stjeling. Et apotek i Skien opplevde blant annet at tre 15 år gamle jenter ble tatt av sikkerhetsvakter etter å ha stjålet 10 pakker med angrepiller, skriver NRK.

Unge jenter stjeler angrepiller

- Unge jenter på 15-16 år har kanskje ikke de 150 kronene som pillene koster, og de tør kanskje ikke å snakke med foreldrene sine om det heller, tror Zeiffert.

- Det er jo kjedelig når noen stjeler ting. Det verste er likevel at vi ikke får veiledet dem, i tillegg til den konsekvensen det kan ha for andre, sier hun.

15-åringer faller utenom ordningen med gratis p-piller til jenter mellom 16 og 21 år.

-Trenger faglig veiledning

Kjededirektør i Apotek 1, Margrethe Sunde, kjenner til at unge jenter har stjålet angrepiller fra apotekhyllene.

- Noe stort omfang er det ikke, men alle tyverier tas alvorlig. Hvis unge jenter ikke har råd til, eller ikke \'gidder\', å bruke penger på nødprevensjon, er det en problemstilling vi må ta tak i, sier hun til Dagbladet.no. Hun legger vekt på at de som kjøper angrepiller trenger faglig veiledning om hva som er riktig bruk av slike medikamenter.

- Kan det være farlig å bruke angrepillen uten veiledning fra de apotekansatte?

- Nødprevensjon hadde ikke vært til salgs reseptfritt hvis det var farlig, men det er et legemiddel som kun skal brukes i enkelttilfeller og når bruksanvisning følges nøye. Hyppig bruk over en kortere periode er ikke bra, sier Sunde.

Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET
Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/DAGBLADET Vis mer

Selv om stadig flere tar i bruk angrepiller, har det ikke blitt færre aborter i Norge. Nødprevensjon ser ut til å brukes av andre enn dem som har høyest risiko for abort, konkluderte en studie av norske kvinner, gjengitt i Tidsskrift for den norske lægeforening.

BRUKES OFTERE: Bruken av angrepiller økte med 7,2 prosent fra 2006 til 2007. Foto: JØRN H. MOEN /DAGBLADET
BRUKES OFTERE: Bruken av angrepiller økte med 7,2 prosent fra 2006 til 2007. Foto: JØRN H. MOEN /DAGBLADET Vis mer
<B>INNEN 72 TIMER</B>: Angrepillene må tas senest tre dager etter samleie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer