Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge jenter trener seg syke

Minst ei jente i hver klasse på videregående lever så sunt at det er sykelig, anslår eksperter.

SYKELIG FORHOLD TIL HELSE: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole advarer unge jenter mot feil helseråd.  
Foto: Hans A. Vedlog
SYKELIG FORHOLD TIL HELSE: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole advarer unge jenter mot feil helseråd. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ekspertene advarer mot elendige helseråd og selvskryt på unge jenters blogger.

På forskjellige blogger og nettsamfunn forteller en rekke unge jenter om hvordan de trener og spiser ekstremt sunt.

- Fryktelig usunt
Fenomenet er fryktelig usunt, mener professor Jorunn Sundgot-Borgen på Idrettshøgskolen. Hun er en av Norges fremste eksperter på
spiseforstyrrelser.

—Det blir fort til en negativ konkurranse som kan få en del ungdom til å miste grepet, sier Sundgot-Borgen.

Les også:
Vibeke Skofterud: - En stygg tendens
Kjendisbloggere er dårlige forbilder
 

- Kjempefarlig
Hun advarer sterkt mot trenings- og kostholdsrådene som de unge jentene kaster om seg med.

— Det er kjempefarlig, et stort risikoprosjekt. Jenter i 16-17-årsalderen får massevis av feilinformasjon fra nettet, sier Sundgot-Borgen til Dagbladet.

Sundgot-Borgen mener konsekvensene kan bli dramatiske.

— Det kan føre til et ensidig kosthold som gir mangelsykdommer, og det kan føre til overtrening og belastningsskader, sier Sundgot-Borgen.

Hun understreker at hun synes det er flott at ungdom er aktive og spiser sunt, men mange unge jenter utvikler et så anstrengt forhold til kosthold og trening at det kan karakteriseres som et forstadium til en spiseforstyrrelse.

Mister kontroll
Den sykelige besettelsen av å spise sunt og trene kalles ortoreksi.

— Det begynner med at de føler kontroll, men så blir kontrollen til ikke-kontroll. Noen utvikler fettfobi eller karbohydratfobi. Maten og treninga får for stor plass og styrer for mange hverdagen, sier Sundgot-Borgen.

Hun mener det er vanskelig å anslå hvor mange jenter som lider av ortoreksi.

— Men på videregående er det nok minst én i hver klasse som har et for anstrengt forhold til kropp og sunnhet, sier Sundgot-Borgen.

Glorifisering
—Hvorfor blir så mange ungdom besatt av sunnhet?

—En viktig årsak er den vanvittige glorifiseringen av forbildene deres som blir presentert i forhold til en eller annen fantastisk diett og eller mirakeltrening som de holder på med. Dette gjelder både idrettsstjerner, film- eller popstjerner. Dessuten er ungdommen i en sårbar periode hvor mange føler at de mister grepet om mye. Da er det forholdsvis enkelt for noen å ta kontroll over noe forholdsvis konkret som det å leve sunt, sier Sundgot-Borgen.

Kraftig økning
Antallet jenter som sliter med ortoreksi har økt kraftig de siste åra. Det bekrefter daglig leder i Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), Ellen Margrethe Berg Ottesen.

— For fem år siden var det svært sjelden vi fikk henvendelser om dette. Nå får vi flere henvendelser i uka, sier Ottesen til Dagbladet.

Hun beskriver ortoreksi som en kraftig redsel for hva som kan skje hvis man ikke spiser sunt eller får trent nok.

— For dem som rammes, fører det til større og større begrensninger i livsutfoldelsen. Det blir vanskeligere å bli med på restaurant av frykt for at de ikke serverer riktig mat. Det blir vanskeligere å komme til folk på middagsbesøk. Dessuten blir kostholdet veldig ensidig, sier Ottesen.

- Usunt kroppsfokus
Psykolog og doktorgradsstipendiat på spiseforstyrrelser Kari Anne Vrabel jobber ved Modum bad, en av Norges eldste behandlingsklinikker for spiseforstyrrelser.

Hun mener at det stadig økende fokuset på helse og overvekt fører til at flere blir besatt av å spise sunt og riktig.

— Mange skriver ut det de strever med i åpne nettfora. Vi har eksempler på nettsider som omhandler dette som overhodet ikke er bra, og som oppfordrer til et feil og usunt kroppsfokus. Overfokuset på å leve sunt kan for mange være en begynnelse på en lengre spiseforstyrrelse, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media