- Unge jordbærselgere er agn for pedofile

Unger helt nede i fem år blir sendt ut langs veien for å selge jordbær. - Mange av dem er redde, og det har de grunn til. Alene langs veien kan de være agn for ranere og pedofile, hevder LOs ungdomssekretær Kine Smith Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordbærselgere under 13 år er et problem hver sommer, forteller rapporter fra LOs sommerpatrulje. Den yngste selgeren de har møtt, var ei jente på fem år.

- Det er fryktelig skummelt, alle som kjører forbi er ikke like snille, sier ungdomssekretæren i LO, Kine Smith Larsen.

Hun forteller at mange av de unge selgerne de har møtt på patrulje, automatisk har satt seg oppå lommeboka når noen kom forbi.

- Slikt gjør ikke unger automatisk. Enten har noen tatt pengene deres før, eller så har arbeidsgiverne fortalt dem at de skal gjemme pengene. Dermed har de plantet frykt hos de unge. Det er betenkelig, mener Smith Larsen.

Sikkerhet

Hun er først og fremst opptatt av sikkerheten til disse ungene.

- Flere av de unge jordbærselgerne vi har møtt, har vært utsatt for ran. I tillegg er ikke pedofili et ukjent fenomen i Norge, sier ungdomssekretæren og legger til at 8 til 12 timer langs motorveien uansett ikke er noe egnet arbeid for barn under 13 år.

Abdinisak Adem (16) er jordbærselger for første gang i år.

- Jeg synes jobben er helt grei, sier han. På grunn av ransfaren synes ikke Adem at folk under 15 år bør ha en slik jobb.

Klare regler

Barneombudet får hvert år henvendelser om barn og sommerjobbing.

- Her er reglene veldig klare, det er ulovlig å utnytte barn i arbeidssammenheng, sier Tove Hauge hos Barneombudet. Hun understreker at deltakelse i arbeidsoppgaver sammen med voksne kan være positivt, men at det er viktig å holde skillelinjene mellom å delta og å arbeide.

- Det er viktig å skape oppmerksomhet rundt reglene for barn og arbeid, slik at folk får vite hva som er ulovlig.

FORNØYD:</B> Abdinisak Adem (16) trives som jordbærselger, men synes ikke det er en jobb for de under 15 år.