Unge kan bli avhengig av Facebook

- Reguler barnas internettbruk, sier ekspert.

FACEBOOKPRESS: Klassekameratene Vemund Strømsnes (13), Sigrid Fife Søyland (14) og Ella Eliassen (14) tror mange føler seg presset til å være på Facebook. —I klassen er det kanskje to eller tre som ikke er der. De faller fort utenfor. Jeg følte meg også litt utenfor da jeg ikke var på Facebook, sier Sigrid. Foto: Øistein Norum Monsen.
FACEBOOKPRESS: Klassekameratene Vemund Strømsnes (13), Sigrid Fife Søyland (14) og Ella Eliassen (14) tror mange føler seg presset til å være på Facebook. —I klassen er det kanskje to eller tre som ikke er der. De faller fort utenfor. Jeg følte meg også litt utenfor da jeg ikke var på Facebook, sier Sigrid. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Internett brukes i størst grad hjemme og har blitt den mediekanalen som barn og ungdom bruker mest tid på i løpet av en dag.

Ifølge Trygg bruk-undersøkelsen fra 2008 bruker tre av fire barn og unge Internett daglig, og 95 prosent har vært innom nettet minst en gang i løpet av ei uke.

- Blir avhengigIfølge den svenske avhengighetseksperten i Stiftelsen ungdomsvard, Sven Rollehagen, kommer mange barn til å utvikle en form for avhengighet til mediet.

- Hvis barnet ditt bruker flere timer på nettet hver eneste dag, og det går ut over skole, sosialt liv og måltider, kan det være grunn til å reagere, sier Rollenhagen til Dagbladet.

- Et typisk tegn på avhengighet er at de ikke bare bruker mye tid på disse nettstedene, men at mange av samtaleemnene i andre situasjoner også kretser rundt de sosiale nettstedene, legger han til.

KjønnsforskjellerRollehagen er spesielt bekymret for jenters økende interesse for de nye sosiale mediene.

- Unge gutter blir avhengige av forskjellige spill. Jenter blir i langt høyere grad avhengige av nettsamfunn, som for eksempel Facebook. Facebook har nemlig trekk som gjør det lett å bli avhengig: Det kommer stadig nye brukere til, og muligheten for å hele tida få nye venner trigger lystmekanismene, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.