Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge kan bli avhengig av Facebook

- Reguler barnas internettbruk, sier ekspert.

FACEBOOKPRESS: Klassekameratene Vemund Strømsnes (13), Sigrid Fife Søyland (14) og Ella Eliassen (14) tror mange føler seg presset til å være på Facebook. —I klassen er det kanskje to eller tre som ikke er der. De faller fort utenfor. Jeg følte meg også litt utenfor da jeg ikke var på Facebook, sier Sigrid. Foto: Øistein Norum Monsen.
FACEBOOKPRESS: Klassekameratene Vemund Strømsnes (13), Sigrid Fife Søyland (14) og Ella Eliassen (14) tror mange føler seg presset til å være på Facebook. —I klassen er det kanskje to eller tre som ikke er der. De faller fort utenfor. Jeg følte meg også litt utenfor da jeg ikke var på Facebook, sier Sigrid. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Internett brukes i størst grad hjemme og har blitt den mediekanalen som barn og ungdom bruker mest tid på i løpet av en dag.

Ifølge Trygg bruk-undersøkelsen fra 2008 bruker tre av fire barn og unge Internett daglig, og 95 prosent har vært innom nettet minst en gang i løpet av ei uke.

- Blir avhengig
Ifølge den svenske avhengighetseksperten i Stiftelsen ungdomsvard, Sven Rollehagen, kommer mange barn til å utvikle en form for avhengighet til mediet.

- Hvis barnet ditt bruker flere timer på nettet hver eneste dag, og det går ut over skole, sosialt liv og måltider, kan det være grunn til å reagere, sier Rollenhagen til Dagbladet.

- Et typisk tegn på avhengighet er at de ikke bare bruker mye tid på disse nettstedene, men at mange av samtaleemnene i andre situasjoner også kretser rundt de sosiale nettstedene, legger han til.

Kjønnsforskjeller
Rollehagen er spesielt bekymret for jenters økende interesse for de nye sosiale mediene.

- Unge gutter blir avhengige av forskjellige spill. Jenter blir i langt høyere grad avhengige av nettsamfunn, som for eksempel Facebook. Facebook har nemlig trekk som gjør det lett å bli avhengig: Det kommer stadig nye brukere til, og muligheten for å hele tida få nye venner trigger lystmekanismene, sier han.

Forsker Petter Bae Brandtzæg i SINTEF kjenner også igjen jentetrenden på Facebook.

- Jenter er generelt mer aktive enn gutter på nettsamfunn, men dette er den første arenaen innenfor teknologien hvor jentene tar føringen, sier han.

Hovedforskjellen er at jentene bruker nettsamfunnet til chatting og sosialisering, mens guttene sjekker oppdateringer, eventuelt diskuterer et eller annet og går ut igjen.

Reguler nettbruken
Anne Kari Haugedal ved Kompetansesenter Rus - Midt-Norge mener foreldre må ta mer kontroll over barnas mediebruk.

- Foreldrene må ta mer styring. Først må de registrere hvor mye tid barna bruker på nettet. Deretter er det viktig at de regulerer bruken, sier hun.

BLIR AVHENGIG: - Barn og unge kan lett bli avhengig av sosiale medier som Facebook, og jenter er spesielt utsatt, sier avhengighetsekspert Sven Rollehagen til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BLIR AVHENGIG: - Barn og unge kan lett bli avhengig av sosiale medier som Facebook, og jenter er spesielt utsatt, sier avhengighetsekspert Sven Rollehagen til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Hun forteller at på samme måte som det ikke er bra å spille fotball 24 timer i døgnet, er det heller ikke bra å være på nett 24 timer i døgnet.

- Barn har behov for minst 8 timer søvn, mat, og å tilbringe tid sammen med venner og familie. Ifølge Trygg bruk-undersøkelsen fra 2008 tilbringer barn i dag så mange timer på medier at døgnet rett og slett ikke går opp, sier hun.

En forklaring på undersøkelsen kan være at barna bruker flere medier samtidig, de ser TV, chatter på Facebook og hører på radioen samtidig, mener Haugedal.

Engasjerte foreldre
Haugedal understreker at hun ikke mener at foreldrene skal nekte barna å bruke nettet.

- Voksne kan engasjere seg mer i hva barna bruker nettet til, og snakke med dem om det. I dag skjer mye av barns sosialisering på nettet. Mange trenger derfor både tips og råd fra voksne i denne prosessen, sier hun.

Hun forteller videre at hun tror at foreldres fravær og manglende kontroll kan øke enkelte barns avhengighetsfølelse til ulike nettsamfunn.

- Når foreldre regulerer internettbruken og for en periode nekter barna å være på nett, vil det gi ungene tid til å hente seg inn og gjøre andre ting. Når ingen voksne regulerer bruken, øker faren for at enkelte utvikler en form for avhengighet til mediet, sier hun.

Problematisk for noen
Spesialrådgiver Øystein Bjørke Olsen ved Østnorsk kompetansesenter for rusavhengige jobber mye med ungdom som er avhengige av dataspill, men han er skeptisk til å kalle noen internettavhengige.

- Det å slå alle under en kam og kalle noen internettavhengige blir vanskelig. Man må heller fokusere på at det finnes elementer ved Internett som på lik linje med resten av samfunnet, kan være problematiske for enkelte, sier Bjørke Olsen.