Unge menn i Bergen selger sex hjemmefra for å tjene penger

Det er konkusjonen fra Utekontaktens kartlegging av mannlige prostitusjon i Bergen.

BRUKER INTERNETT: Unge menn selger sex hjemmefra - hovedsaklig datingsider på internett, for å dekke økonomiske behov eller oppleve spenning. Det kommer frem i en ny rapport fra Uteseksjonen i Bergen. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
BRUKER INTERNETT: Unge menn selger sex hjemmefra - hovedsaklig datingsider på internett, for å dekke økonomiske behov eller oppleve spenning. Det kommer frem i en ny rapport fra Uteseksjonen i Bergen. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): I dag lanserte Utekontakten i Bergen en rapport om mannlig prostitusjon i byen.  

Utekontakten har intervjua 21 menn som selger seksuelle tjenester i Bergen og 50 tjenester som har kontakt med målgruppen.

Hovedtrekkene er at den mannlig prostitusjonen foregår innendørs blant yngre menn, hvor ønsket om penger er hovedmotivet for sexsalget, mens andre søker spenningen.  

Les rapporten her

- Ung alder og utseende er ettertraktet Seks av de spurte mennene er norske, fire er tilknytta andre europeiske land - i all hovedsak Øst-Europa, mens elleve menn har bakgrunn fra asiatiske land.  

Mennene som er intervjua er i alderen 18-45 år.  

Rapporten slår fast at de mannlige prostituerte selger sex i hovedsak til menn, men at salg til kvinner og par også kan forekomme.  

Mannlig prostitusjon foregår i all hovedsak på nett, og det er som oftest selger som styrer salget selv - uten innblanding fra et mellomledd.  

Treffpunktene er dating-sider for homofile på nett, eller på utesteder i byen.  

Men rapporten viser også at noen selgere utsettes for tvang fra andre - men dette er spesielt knyttet opp til de utenlandske prostituerte.  

Det bekreftes i rapporten at deler av det mannlige prostitusjonsmarkedet dreier seg om yngre selgere og eldre kjøpere:  

- Flere kilder i kartleggingen hevder at ung alder og ungdommelig utseende er ettertraktet og kan gi økt inntjening, heter det i rapporten.  

En av de spurte oppgir at han begynte å selge sex da han var 14 år gammel.  

Ønske om penger De fleste oppgir at ønske om å tjene penger er motivasjonen for å selge sex. Flertallet av de spurte ønsker å slutte, men fortsetter som prostituert fordi de ikke ser andre alternativer.    

Noen av mennene har rusproblemer, det er menn i det etablerte rusmiljøet i Bergen som finansierer rusmidlene igjennom sexsalg. I dette miljøet er det svært tabubelagt å selge sex.  

Flere av de utenlandske oppgir at de selger sex for å kunne sende penger hjem til sine familier i utlandet. Flere av disse oppgir at de solgte sex før de kom til Norge.  

Alle de norske og noen av de utenlandske prostituerte oppgir at de har annen inntekt utover inntekten de får gjennom prostitusjon:  

Spenning Flere av de norske prostituerte oppgir spenningssøkning som en årsak til sexsalg.

En nordmann beskriver sitt forhold til sexsalg slik:   «... er impulsiv, liker å leve spennende og tok utfordringen».  

En annen forteller at han har en god jobb, og ikke er avhengig av prostitusjon, men:  

UNIK KARTLEGGING: Utekontakten i Bergen har laget en kartlegging av mannlig prostitusjon i byen. Det er ingen andre norske byer som har gjort en så omfattende kartlegging av dette. Fra venstre Astrid Gerdts (leder for Utekontaktens kartlegging av mannlig prostitusjon), Hilde Onarheim (byråd for helse og inkludering) og Camilla Fonnes Haaland (avdelingsleder i Utekontakten som har skrevet rapporten). Foto: Leif Stang
UNIK KARTLEGGING: Utekontakten i Bergen har laget en kartlegging av mannlig prostitusjon i byen. Det er ingen andre norske byer som har gjort en så omfattende kartlegging av dette. Fra venstre Astrid Gerdts (leder for Utekontaktens kartlegging av mannlig prostitusjon), Hilde Onarheim (byråd for helse og inkludering) og Camilla Fonnes Haaland (avdelingsleder i Utekontakten som har skrevet rapporten). Foto: Leif Stang Vis mer

- (...)velger likevel å opprettholde kontakt med kunder på bakgrunn av spenningen det gir ham, heter det i rapporten.  

I Utekontaktens konklusjon kommer det også frem at flere av de mannlige prostituerte opplever vold. Denne volden er skjul og blir ofte underkjent av offeret. 

- Ulike miljøer I Bergen finnes det ulike miljøer for det mannlige sexsalget: Det er ikke alle som ønsker å definere seg om en del av et miljø, mens andre er mer organiserte.  

I rapporten heter det at homofili ikke er en forutsetning for sexsalget mellom menn, men at inntrykket er at mannlig prostitusjon i hovedsak foregår i homofile miljøer:  

- Flere av kildene i kartleggingen uttrykker en etablert oppfatning om at mannlig prostitusjon er et anliggende for homofile miljøer. Usikkerhet knyttet til egen seksuell orientering hevdes å ha betydning for at enkelte inngår i prostitusjon som selger og/eller kjøper, heter det i rapporten.    

Bergen skiller seg ikke ut  Ulla Bjørndahl ved Pro Sentret i Oslo, presenterte i fjor sommer en kartlegging av mannlig prostitusjon i de store byene i Norge. Hun forteller til Dagbladet at lite tyder på at Bergen skiller seg ut fra resten av landet:

- Men det som er annerledes er at politiet har hatt mer fokus og en større innsats opp mot mannlig prostitusjon enn i andre byer.  

Hun mener det er problematisk at Bergen kommune derfor har bestemt seg for å redusere innsatsen opp mot prostitusjon. 

I desember bestemte Bergen kommune seg for å kutte Utekontakten med to stillinger - noe som innebærer kutt i personell med prostitusjonskompetanse: 

 - Jeg synes dette er synd, spesielt med tanke på at de har satt i gang denne kartleggingen. De burde smi mens jernet er varmt. Her ser man at det er et hjelpebehov, forteller Bjørndahl til Dagbladet. 

Det er ingen andre norske byer har gjennomført en så omfattende kartlegging av mannlig prostitusjon som Bergen nå har gjort.  

Kartleggingen er en del av kommunens handlingsplan mot prostitusjon og menneskehandel.

Les mer om Bergen kommunes tiltak: - Satser på informasjon til menn som selger sex.

SKILLER SEG IKKE UT: Ulla Bjørndahl ved Pro Senteret kartla i fjor sommer mannlig prostitusjon i de store byene i Norge. Hun mener Bergen ikke skiller seg ut, men at politiet i byen har hatt mer fokus på saken enn andre steder i landet. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
SKILLER SEG IKKE UT: Ulla Bjørndahl ved Pro Senteret kartla i fjor sommer mannlig prostitusjon i de store byene i Norge. Hun mener Bergen ikke skiller seg ut, men at politiet i byen har hatt mer fokus på saken enn andre steder i landet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer