Unge minst fornøyd med jobben

Hver fjerde mistrives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Unge arbeidstakere trives langt dårligere på arbeidsplassen sin enn eldre arbeidstakere. Hver fjerde arbeidstaker i aldersklassen 18 til 29 år har «lav arbeidsglede», ifølge en spørreundersøkelse danske Ennova har gjennomført blant 5.000 norske arbeidstakere, skriver Aftenposten søndag.

Trivselen på arbeidsplassen øker markant med alderen. Blant arbeidstakerne i aldersgruppen 30 til 39 år svarer bare 15 prosent at de har lav arbeidsglede, mens andelen synker ytterligere til 14 og 12 prosent for henholdsvis aldersgruppen 40 til 49 år og 50 til 59 år.

Arbeidstakerne over 60 år trives best på jobb. I denne gruppen svarer bare 7 prosent av de spurte at de mistrives på jobb, en fjerdedel av andelen i den yngste aldersgruppen.

- Som på så mange andre områder er de eldre mer fornøyd med det de har, enn de unge er. Dagens unge har vokst opp i en helt annen tid enn 60-åringene. De er utålmodige, sier sjefkonsulent Troels Wendelbo i Ennova.

Undersøkelsen viser at arbeidstakere innen kultur- og foreningslivet trives best på jobb, etterfulgt av arbeidstakere innen primærnæringene og undervisnings- og forskningssektoren. Minst trivsel er det å finne blant arbeidstakerne innen post- og telekomminkasjonsbransjen, i industrien og i transportbransjen.

Samarbeidet på jobben, bedriftens omdømme og lønssforholdene er faktorene som i størst grad bidrar til trivsel, skal vi tro resultatene av undersøkelsen. Hovedårsakene til mistrivsel er dårlig faglig og personlig utvikling og dårligere ledere.

TRØTT: Lange og kjedelige arbeidsdager uten faglig og personlig utvikling er ofte årsaken når nordmenn mistrives på jobb. Illustrasjonsfoto: AP
TRØTT: Lange og kjedelige arbeidsdager uten faglig og personlig utvikling er ofte årsaken når nordmenn mistrives på jobb. Illustrasjonsfoto: AP Vis mer