VIL SLÅ RING RUNDT SYNAGOGEN:  Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
VIL SLÅ RING RUNDT SYNAGOGEN: Hassan Raja, Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad og Ali Chishti har sammen med flere andre unge muslimer tatt initiativ til en samling utenfor synagogen i Oslo på lørdag. Foto: Oda Leraan Skjetne / DagbladetVis mer

Unge muslimer vil slå ring om synagogen i Oslo: - Vi ønsker å drepe fordommene

Arrangerer markering mot jødehat på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På lørdag vil unge muslimer slå ring om synagogen i Oslo, i et arrangement de har kalt «fredens ring».

- Vi ønsker å drepe fordommene som folk har mot jøder og muslimer. Vi vil vise hva vår religion sier, sier initiativtaker Hajrah Arshad til Dagbladet.

Markering mot jødehat Terroristen Amedy Coulibaly, som angrep koscher-butikken i Paris, støttet den islamistiske terrorgruppa IS. Den antatte terroristen i København skal også ha hatt radikalislamistiske holdninger og vært negativt innstilt til jøder.

- Det er veldig viktig at det ikke er en viss gruppe muslimer som får snakke på vegne av alle, så de får definisjonsmakten. Det er viktig å vise at vi tar avstand fra det hatet jøder møter til daglig, sier Arshad til Dagbladet.

STENGT FOR FERDSEL:  Gata utenfor synagogen i Oslo stenges nå for gjennomkjøring. Her er blomster utenfor synagogen i Oslo søndag i forbindelse med terrorangrepet i København.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
STENGT FOR FERDSEL: Gata utenfor synagogen i Oslo stenges nå for gjennomkjøring. Her er blomster utenfor synagogen i Oslo søndag i forbindelse med terrorangrepet i København. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

De nylige terrorangrepene i Paris og København har satt de jødiske miljøene i Vest-Europa i høy beredskap. Det er nå vakter utenfor alle jødiske skoler i Paris. Etter angrepene i Danmark, så stenger byrådet nå gata utenfor synagogen i Oslo for trafikk.

Bare mens Dagbladet intervjuer ungdommene utenfor synagogen, så kjører to politibiler forbi og ber om å få se pressekort. Synagogen ligger midt inne i et kvartal, så det vil ikke være fysisk mulig å slå ring rundt, men de muslimske ungdommene ønsker å få til en symbolsk løsning.

- Alle er velkomne, men det er muslimer som skal danne den symbolske ringen rundt synagogen. Det er for å vise, symbolsk, at muslimer tar avstand fra jødehets, sier initiativtaker Ali Chishti til Dagbladet.

- Vi synes det er flott Etter terrorangrepene i Paris uttrykte mange jøder overfor Dagbladet at de var redde for å leve som jøder i Paris, samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentatte ganger har oppfordret alle jøder til å komme til Israel.

Synagogen skal lørdag ha gudstjeneste og overrabbineren og lederen i Det mosaiske trossamfunn skal tale til de oppmøtte.

- Vi er veldig positive til dette arrangementet og synes det er flott. Det er flott at de vil slå ring om jøder, og dersom noen vil oss til livs, så må de først passere dem, sier forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn til Dagbladet.

Synagogen vil også gjøre noe helt spesielt på lørdag kveld. De skal nemlig ha havdala utendørs.

MINNEMARKERING:  Så mye som 40 000 mennesker var i går samlet i København for å minnes de drepte etter helgas terrorangrep.Foto: Michael Probst / AP Photo / NTB Scanpix
MINNEMARKERING: Så mye som 40 000 mennesker var i går samlet i København for å minnes de drepte etter helgas terrorangrep.Foto: Michael Probst / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er seremonien som markerer slutten på sabbaten, separasjonen mellom helligdag og hverdag. Så da blir det tent lys utenfor og det blir veldig fint, sier Kohn til Dagbladet.

Vil ikke ha fokus på politikk Flere av de sju initiativtakerne til lørdagens markering har vært aktive i det palestinske aktivistmiljøet. Initiativtaker Ali Chishti var blant annet i vinden i 2009, etter han holdt et innlegg på et dialogmøte med tittelen «derfor hater jeg jøder og homofile».

Han sier imidlertid til Dagbladet i dag at de ikke ønsker at lørdagens markering skal handle om politikk.

- Jeg tar fullstendig avstand fra alt jeg sa på det møtet, det var antisemittiske som bare det. Men vi, som muslimer, vil stå sammen med jøder på lørdag, sier Chishti.

ØKT SIKKERHET:  Også i Norge har det blitt økt sikkerhet etter terrorangrepene i København. Her patruljerer en politibil gata utenfor synagogen i Oslo søndag. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ØKT SIKKERHET: Også i Norge har det blitt økt sikkerhet etter terrorangrepene i København. Her patruljerer en politibil gata utenfor synagogen i Oslo søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

«Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører. Islam er å heve seg over hatet og aldri synke på samme nivå som haterne. Islam er å forsvare hverandre», skriver gruppa på Facebook-eventen.

- Vi vil ikke ha noe fokus på det politiske og Israel/Palestina-konflikten. Vi gjør dette her bare fra et solidaritetsperspektiv. Det er økende antisemittiske holdninger i Europa. Og vi ønsker å vise solidaritet med jøder, sier Chishti til Dagbladet.