SEX SOM FOR Å TJENE PENGER VED SIDEN AV STUDIENE: "Jonas" (26) begynte som 19-åring å selge  sex for å tjene litt ekstra ved siden av studiene. Han mener mannlig prostitusjon er svært utbredt i Norge, men skjult fordi det er tabubelagt og foregår på nett. Ny rapport fra Pro Senteret har for første gang kartlagt det mannlige prostitusjonsmiljøet i Norge. 
Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SEX SOM FOR Å TJENE PENGER VED SIDEN AV STUDIENE: "Jonas" (26) begynte som 19-åring å selge sex for å tjene litt ekstra ved siden av studiene. Han mener mannlig prostitusjon er svært utbredt i Norge, men skjult fordi det er tabubelagt og foregår på nett. Ny rapport fra Pro Senteret har for første gang kartlagt det mannlige prostitusjonsmiljøet i Norge. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Unge norske menn selger sex fra studenthybelen

- Jeg tenkte "Hvorfor ikke"? Jeg tar ikke skade av det, sier prostituerte Jonas (26). Han mener mannlige prostitusjon i Norge er svært utbredt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| — «Jeg selger sex, men er jeg nå prostituert?», tenkte jeg første gangen. Ja, jeg er en prostituert, men det er langt unna den stereotype forestillingen, sier «Jonas» (26) til Dagbladet  

Han var 19 år første gang han solgte sex. Det startet foran dataen på studenthybelen:  

- Det var tilfeldig. Jeg var aktiv på en datingside på nett, så spurte en mann om vi skulle møtes for å ha sex. Jeg skulle få 2500 kroner for det. Jeg tenkte meg godt om, så sa jeg ja. Han kom til meg og vi hadde sex i 20 minutter, og jeg fikk pengene, forklarer "Jonas" til Dagbladet.  

Ville tjene penger I dag er han 26 år, har høyre utdanning og jobber i en høyt ansett, godt betalt jobb. Men fremdeles selger han sex på si.  

- Første gang var en spesiell opplevelse, fordi det å selge sex er så tabu, men jeg tenkte at dette ville jeg gjøre igjen. Jeg var student, så hovedmotivet var å tjene penger.  

Tidligere denne uken mottok Helsedirektoratet en rapport fra Pro Senteret som kartla mannlig prostitusjon i Norge.

Det er første gang dette har blitt kartlagt.  

• Les om rapporten her.

I rapporten går det frem at mannlig prostitusjon i all hovedsak utspiller seg på nett:  

På nettet Jonas forteller at han alltid har begynt salgene via nettet, og at han finner villige kjøpere via ulike datingsider for homofile:

- Først kommer jeg i kontakt med noen, også chatter man litt, så gir jeg dem et tilbud. 2/3 av gangene får jeg nei, men i 1/3 av tilfellene får jeg ja. Og det holder lenge.

- Det er ikke noe mannlig prostitusjonsmiljø. Det foregår individuelt mellom selger og kjøper på nettet. Mannlige prostitusjon  langt mer utbredt enn hva man tror, forklarer han.

Selv kjenner han flere som selger sex.   

- "Hvorfor ikke"? Selv om familie og venner ikke vet om Jonas sin bijobb, forteller at han aldri har hatt noen problemer med å være prostituert:  

- Det har en timelønn som overgår de fleste advokater. Jeg tenkte "Hvorfor ikke?".  Jeg ser ikke helt problemet: Det er en privat transaksjon som involverer ingen andre. Jeg tar ikke skade av det, og det er ikke noe samfunnet ellers har noe med.

- Det handler om hva vi føler om seksualitet og hva vi tenker om det. På 20-tallet var man deprimert fordi man var homofil, og det var sett på som galt. Jeg tror det samme gjelder for prostitusjon i dag.   

Han anslår at han i løpet av sine år i bransjen har hatt 20 kunder, hvor de fleste er faste, og at han har tjent mellom 150 000 og 200 000 kroner. Prisene har variert ut fra hvilke kunder og hvilke tjenester, men et samleie har en gjennomsnittspris mellom 1500 og 2000 kroner.

 I rapporten fra Pro Senteret fremgår det at mange av kundene til de mannlige prostituerte, er bifile menn.

- Noen av kundene mine er bifile, gifte menn som ønsker sex av samme kjønn, eller homofile som har grunner til at de ønsker å kjøpe sex. Jeg har også solgt sex til profilerte mennesker, sier han til Dagbladet.  

Trappet ned I rapporten om mannlig prostitusjon fremgår det at det er et stort fokus på å være ung og attraktiv, og at de mannlige prostituerte har en kortere karriere enn kvinnelige:

Jonas har nå trappet ned prostitusjon fordi han er ferdig med studiene, har en godt betalt jobb, og trenger ikke penger like mye som før.

Men han vil ikke hoppe av med det første:
- Når man er over 25 er man over det stadiet hvor man tjener mest penger, og man får færre tilbud. Men jeg har fortsatt mine faste kunder som jeg møter nå og da.

26-åringen forteller at etter den nye sexkjøpsloven ble innført i fjor, har det blitt vanskeligere for han å være prostituert:

 - De som nå kjøper sex, er bare de som er villige til å bryte loven for å gjøre det. Det er synd for, for det gjør at mange av de gode kundene forsvinner. Dessuten blir kundene mer usikre og mistenksomme, og det er ikke bra når man er prostituert.