HOLD AVSTAND: Mali fikk sine første corona-tilfeller i slutten av mars, og har innført portforbud og holder skoler stengt i håp om å unngå mange dødsfall. Hittil har det gått i landet, der gjennomsnittsalderen er på unge 16 år. Bildet er fra Faladie-leiren i hovedstaden Bamako, og viser hvor vanskelig det er å skulle holde avstand i det fattige landet. Foto: Michele Cattani / Afp / NTB Scanpix
HOLD AVSTAND: Mali fikk sine første corona-tilfeller i slutten av mars, og har innført portforbud og holder skoler stengt i håp om å unngå mange dødsfall. Hittil har det gått i landet, der gjennomsnittsalderen er på unge 16 år. Bildet er fra Faladie-leiren i hovedstaden Bamako, og viser hvor vanskelig det er å skulle holde avstand i det fattige landet. Foto: Michele Cattani / Afp / NTB Scanpix Vis mer

Covid-19-pandemien - Mali:

- Unge og hardføre innbyggere sterkere enn corona

Corona-smitten er høyest hos FN-personell i Mali, som får konspirasjoner til å spre seg: Står FN bak smitten?

Publisert

Hva gjør du når du vet at corona-pandemien er kommet til landet ditt, og at flertallet av landets rundt 20 millioner mennesker bor i blikkskur og dårlige bygninger? Innbyggerne har også dårlig tilgang til rent vann og såpe - og gjennomsnittsalderen i landet er på unge 16 år.

I MALI: Frode Faksvåg bor og jobber i Malis hovedstad Bamako, og følger covid-19-utviklingen tett. Foto: Privat
I MALI: Frode Faksvåg bor og jobber i Malis hovedstad Bamako, og følger covid-19-utviklingen tett. Foto: Privat Vis mer

- Mali er et fattig land der sosial distansering er umulig og corona-mørketallene er høye. Landet står svakt rustet for å håndtere corona-pandemien, sier Frode Faksvåg, sjef for de norske FN-styrkene i Mali.

Konspirerer om FN

Covid-19-pandemien har stengt ned Europa, USA og deler av Latin-Amerika. Hva skjer når corona-smitten kommer til det afrikanske kontinentet - og Mali spesielt?

PÅ OVERTID: FN-sjef Frode Faksvåg skulle nå ha vært tilbake i Norge, men corona gjør at han i hvert fall blir i Mali til juli måned. Foto: Privat
PÅ OVERTID: FN-sjef Frode Faksvåg skulle nå ha vært tilbake i Norge, men corona gjør at han i hvert fall blir i Mali til juli måned. Foto: Privat Vis mer

Eksperter fryktet massedød. Norges FN-ambassade i USA følger nøye med, viser et dokument Dagbladet har fått innsyn i:

  • Antall smittetilfeller blant FN-personell i felt i Mali øker stadig.
  • Fravær av tester i feltoperasjonene skaper formentlig betydelige mørketall.
  • MINUSMA (FN-styrken i Mali) har i dag registrert størst andel smittede FN-personell.
  • Konspirasjoner sprer seg blant lokalbefolkningen i Mali.

- Vi i MINUSMA følger covid-19-situasjon tett, og det er veldig mange som har ropt et vasku om at covid-spredninga kan få veldig alvorlige følger her og i andre afrikanske land, sier Faksvåg, og forsetter:

EKSOTISK: Trafikkbildet i Mali er noe annerledes enn i Norge. Her er det en mann som har med seg ei slakta ku over mopeden. Foto: Frode Faksvåg
EKSOTISK: Trafikkbildet i Mali er noe annerledes enn i Norge. Her er det en mann som har med seg ei slakta ku over mopeden. Foto: Frode Faksvåg Vis mer

- Det er uheldig at covid-19-smitten har nådd Mali, men det er bra at det ikke er FN som tok corona-utbruddet til landet. Vi har vært veldig åpne rundt hvordan vi håndterer våre smittetilfeller for å unngå ytterligere konspirasjoner, sier han.

I 2010-11 ble FNs fredsbevarende FN-soldater anklaget for å ha bragt med seg den dødelige kolera-smitten til Haiti.

HARDT PRØVET: Innbyggerne i Mali er vant med utfordringer, med både sykdommer, krig og konflikt. Foto: Frode Faksvåg
HARDT PRØVET: Innbyggerne i Mali er vant med utfordringer, med både sykdommer, krig og konflikt. Foto: Frode Faksvåg Vis mer

- Det var jo med rette, men heldigvis er det ikke FNs folk som kom med viruset denne gangen. Det er veldig viktig at FN og andre som skal hjelpe Mali ikke er de som bærer med seg smitte, sier Faksvåg.

I dag er 76 personer i FN smittet, mens 1369 er i karantene. Det er totalt 17 000 FN-ansatte i Mali, inkludert militære, sivile og politi.

Knapt respiratorer

FOLKSOMT: Mange i Mali bruker masker utendørs, men sosial distansering er nær umulig. Foto: Michele Cattani / Afp / NTB Scanpix
FOLKSOMT: Mange i Mali bruker masker utendørs, men sosial distansering er nær umulig. Foto: Michele Cattani / Afp / NTB Scanpix Vis mer

De første to registrerte corona-tilfellene her i Mali ble registrert den 25. mars. Siden da har myndighetene innført portforbud på kvelds- og nattestid, i tillegg til å oppfordre folk om å holde avstand.

- Men tiltakene vi har i Norge kan umulig gjennomføres her, sier Faksvåg.

Helsevesenet i Mali er dårlig, sammenlignet med Europa og USA. Testkapasiteten for covid-19 er lav og respiratorer finnes det ifølge Faksvåg «utrolig få» av.

Det geografisk store landet Mali er fattig, preget av indre uroligheter og terrorgrupper er etablert flere steder. Dette er grunnen til at FN har utstasjonert MINUSMA-styrken i landet. Faksvåg og 14 andre nordmenn er med i FNs fredsbevarende Mali-styrke.

De fleste av nordmennene bor i hovedstaden Bamako.

LIVSNERVEN: Niger-elva renner gjennom hovedstaden Bamako. På lokalspråket Bambara betyr Bamako krokodille. Elva renner gjennom landet fra vest til øst, og er livsnerven i landet. Foto: Frode Faksvåg
LIVSNERVEN: Niger-elva renner gjennom hovedstaden Bamako. På lokalspråket Bambara betyr Bamako krokodille. Elva renner gjennom landet fra vest til øst, og er livsnerven i landet. Foto: Frode Faksvåg Vis mer

- Folk bor tett i tett, uten tilgang til såpe og rennende vann. De sanitære forholdene er heller ikke bra. Det er fornuftig å være beredt på at corona kan slå hardt inn, sier Faksvåg.

Siste oppdaterte tall viser at 70 personer er døde og 1116 personer er registrert smittet. Det er påvist covid-19-smitte i alle bydelene i hovedstaden. Også alle landets regioner er rammet.

MALI-SOMMER: Niger-elva i solnedgang. Foto: Frode Faksvåg
MALI-SOMMER: Niger-elva i solnedgang. Foto: Frode Faksvåg Vis mer

- Men alle vet at det er vanvittig store mørketall her, siden det er så få som blir testet, sier Faksvåg.

Unge og hardføre

Fakta om Mali

  • Ett av Afrikas største land, men med relativt lavt antall innbyggere.
  • Nær 20 millioner borgere, de fleste er muslimer.
  • Fransk er offisielt språk.
  • Landbruk er mest utbredt.

Til tross for at Mali er et stort land, bor folk tett, ved Niger-elva.

- Folk bor tett i tett, uten tilgang til såpe og rennende vann. De sanitære forholdene er heller ikke bra. Det er fornuftig å være beredt på at corona kan slå hardt inn, sier Faksvåg.

Gjennomsnittsalderen i Mali er på unge 16 år. Blir du 60 år, er du gammel i Mali-målestokk.

- Smitten har antagelig spredd seg godt, men den unge gjennomsnittsalderen kan bidra til at covid-19 ikke blir så ille her, sier Faksvåg.

Vold og terror

UNG BEFOLKNING: Gjennomsnittsalderen i Mali er på 16 år. Når du 60, er du blant landets aller eldste. Foto: Frode Faksvåg
UNG BEFOLKNING: Gjennomsnittsalderen i Mali er på 16 år. Når du 60, er du blant landets aller eldste. Foto: Frode Faksvåg Vis mer

For corona er langt i fra den første sykdommen som utfordrer Mali-innbyggerne. Malaria og gulfeber slår årlig inn, i tillegg til at barnedødeligheten er høy.

- De som overlever er hardføre, og det kan nok være en fordel. Her er det heller ingen panikksituasjon. Mali har i lang tid vært preget av indre uro mellom myndigheter, væpnede grupperinger og terrorgrupper som IS og al-Qaida, sier FN-sjefen og fortsetter:

HEI! FN-styrken i Mali blir tatt godt imot, ifølge FN-sjef Frode Faksvåg. Her fra hovedstaden Bamako. Foto: Frode Faksvåg
HEI! FN-styrken i Mali blir tatt godt imot, ifølge FN-sjef Frode Faksvåg. Her fra hovedstaden Bamako. Foto: Frode Faksvåg Vis mer

- Mali har større utfordringer enn covid-19. Derfor er det også viktigere enn noensinne at FN og andre internasjonale organisasjoner blir her og hjelper til.

- Er ønsket

Mange av de FN-ansatte bor i hovedstaden Bamako, som inntil for en uke siden levde med portforbud fra 21 om kvelden til fem om morgenen. Nå er den opphevet.

- Vi følger situasjonen nøye, men nå har det gått såpass lang tid siden første corona-tilfelle at vi håper å unngå veldig mange døde. Den unge befolkningen og varmen nevnes som en mulige faktorer, sier Faksvåg.

Som i Norge begynner nå Mali-samfunnet å åpnes opp. Nå vurderes flyplassen gjenåpnet.

- I det offentlige rom skal folk bære munnbind, men siden det er et fattig land, er dette ikke mulig for alle, sier Faksvåg.

Han skulle ha vært hjemme i Norge nå, men corona har gjort at han blir til juli.

- Men vi blir godt mottatt og opplever at vi er ønsket, sier han.

Seint ute

Foreløpig har covid-19 ikke rammet det afrikanske kontinentet så voldsomt som fryktet. Det er først i mai at smittetallene har begynt å stige. I underkant av 100 000 personer er hittil registert smittet, mens nærmere 3000 mennesker er registrert døde av coronaviruset, ifølge Worldometers.

- Det gir håp om at afrikanske land kan bli skånet for de verste konsekvensene av pandemien, sier FN-sjef Antonio Guterres ifølge Al Jazeera.

FN frykter i en ny rapport at det relativt lave antallet covid-19-smittede på det afrikanske kontinentet skyldes lite testing og rapportering, skriver Al Jazeera.

WHO har advart om at pandemien «kan drepe mellom 83 000 og 190 000 mennesker i 47 afrikanske land i løpet av året, først og fremst avhengig av hvordan regjeringene svarer».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer