Unge pådrar seg kort-gjeld

GRIMSTAD (Dagbladet): Trond Gundersens 15-årige sønn fikk ut mer enn han hadde på kontoen med Sparebanken Sørs ungdomskort. Gundersen advarer nå andre foreldre mot denne risikoen tenåringene løper for å sette seg i kostbar gjeld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med sparebankens ungdomskort klarte 15-åringen å få ut mer penger i minibanken enn han hadde på kontoen, og satte seg dermed i gjeld til 16 prosents rente.

15-åringens far, Trond Gundersen, føler seg lurt av Sparebanken Sør og lurer på om andre foreldre er klar over at deres 15-åringer på denne måten kan oppta lån.
- Jeg oppfatter dette som at ungdommene i realiteten får en kreditt og får ta opp lån i banken. Det har aldri vi foreldre godkjent. Ungdommene får vente til de blir 18 år med å sette seg i gjeld, sier Gundersen.

16 prosent rente

Grimstad-mannen skjønte hvilke muligheter som lå i sønnens ungdomskort i Sparebanken Sør da han oppdaget at kontoen var overtrukket. Han kontaktet banken, som forsikret at dette var en systemfeil som var rettet opp. Da han igjen prøvde kortet i minibanken, fikk han tatt ut 300 kroner til tross for at det bare sto 4 kroner på 15-åringens konto.

- Jeg aksepterer at overtrekk kan skje dersom minibanken ikke får kontakt med sentralen. Men det var ikke tilfellet, sier Gundersen og viser til at uttaksmeldingen fra banken viser en negativ saldo etter uttak på 296 kroner. Det betyr at uttaket er avregnet mot saldoen via sentralen.
Overtrekket på ungdomskontoen tar banken 16 prosent rente på.

Skal være fjernet

Markedssjef Rolf Horst Søraker i Sparebanken Sør understreker at det ikke er noen kredittgrense på kortene banken utsteder til ungdom over 15 år. Det har derimot vært det Søraker beskriver som «en systemmessig mulighet til å overtrekke kontoen via kortbruk».

- Denne muligheten har vi gjennom utvikling av våre systemer fjernet med virkning fra 3. desember, sier Søraker. Han understreker at dette er gjort gjennom bankens egen utvikling av rutiner og systemer, og ikke på grunn av negative signaler fra foreldre til brukere av ungdomskortet.

Trond Gundersens uttaksmelding viser imidlertid at 15-åringens konto lot seg overtrekke 13. desember.
- Det må være en glipp. Det skal ikke lenger være mulig dersom saldoen er negativ, sier Søraker.