Unge ranere i Stavanger: - Ti år gamle

Politiet slår alarm, etter en rekke tilfeller av unge gutter som raner til seg dyre klær og verdisaker.

BEKYMRET: Politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth og kollegene i Stavanger setter inn ekstra ressurser mot ungdomsranerne. Foto: Politiet
BEKYMRET: Politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth og kollegene i Stavanger setter inn ekstra ressurser mot ungdomsranerne. Foto: PolitietVis mer

Klær, sko, belter og hodetelefoner er bare noe av det politiet i Stavanger har sett bli frastjålet fra unge gutter den seinere tida. Det skriver Politiet i Sør-Vest sin nettpatrulje på Facebook.

Unge ranere, hovedsakelig i alderen 12-15 år, har den siste tida figurert i bybildet i sentrum. Ofrene er ofte i samme alder. Særlig én gruppering på omkring 15 ungdommer pekes ut, og beskrives med å ha lav terskel for å utøve vold og ran.

- Politiet kjenner identiteten til de fleste ungdommene og har hatt flere inne til avhør og samtaler. Vi har også eksempler på samme type ran begått av ungdom som ikke er en del av denne grupperingen, skriver politiet.

Ned i 10 år

Til TV 2 utdyper politioverbetjent Kathrine Sæland Rotseth problematikken. Hun forteller at det totalt dreier seg om 19 ungdommer som er tilknyttet ett eller flere av ranene.

Samtlige skal være gutter i alderen 10-16 år. Så langt er de ustraffet for forholdene.

- Vi har hatt flere inn til avhør. De som er over lavalderen må til retten, og det tar sin tid, sier Rotseth til TV 2.

Øker ressursbruken

Ifølge politiet skjer ranene hovedsakelig i Stavanger sentrum, men det har også vært tilfeller i andre bydeler. Det understrekes at trenden tas på alvor, og at det jobbes aktivt opp imot foreldre, skoler og kommunen.

- En generell oppfordring til dere foreldre er å ha en åpen dialog med barna og vise interesse for hva de gjør på fritida og hvem de er med. Dessuten: Kommer barnet ditt uten videre hjem med nye, dyre klær? Eller har barnet ditt «mistet» dyre klær eller dyrt utstyr? Da kan det være lurt å stille noen spørsmål, skriver politiet, som nå vil øke patruljevirksomheten i Stavanger sentrum.