Vil endre:  Oso-arving Christoffer Braathen (33) er en av initiativtakerne til Kontra-konferansen på Farris bad i. "Det tar bare en generasjon å forandre en nasjon", står det med med store bokstaver utenfor kurbadet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Vil endre: Oso-arving Christoffer Braathen (33) er en av initiativtakerne til Kontra-konferansen på Farris bad i. "Det tar bare en generasjon å forandre en nasjon", står det med med store bokstaver utenfor kurbadet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Unge, rike og tause

Denne gjengen er samlet for å diskutere en ny retning for Norge. De signerer på å holde kjeft om hva de snakker om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): I parkeringsanlegget under Farris bad er Porshe og BMW de dominerende bilmerkene denne helgen.
I etasjene over diskuteres det hvordan Norge kan ledes inn på en ny vei. Desentralisering og minsket statsmakt er de uttalte nøkkelordene. Her er arvinger til noen av Norges største formuer, men også en og annen student, kunstner, butikkmedarbeider. Flere av deltakerne er engasjert i landbruk.

- Her er det også helt vanlige mennesker. Men snittet i gruppen blir vel trukket opp av at det er en del av gruppen her som er «well off», sa Christoffer Braathen til Dagbladet i går.

Oso-arvingen er selv en av initiativtakerne til symposiumet Kontra der noe av formålet er å oppmuntre til å tenke annerledes. Braathen, som i følge likningstallene for 2011 har en formue på 79 millioner kroner, hopper nå av fra familiebedriften for å satse som økologisk bonde.

Styrtrike
Hans Geelmuyden og Mille-Marie Treschow har vært fødselshjelpere til konferansen. Selv om det uttalte målet er å forandre Norge, er ikke Geelmuyden med på at dette er et politisk møte.

- Dette er et symposium - en privat konferanse, sier han.

På lista til under kan du se et utvalg av de 74 personene som deltar på årets Kontra.

- Hvor relevant blir en slik konferanse når deltakerne er så langt fra vanlige nordmenn?

Arrangørene: Disse fire arrangerer seminaret Kontra. Tidligere ordførerkandidat for Venstre Mikkel Dobloug, rederarving Martinius Skaugen, Oso-arving og bonde Christoffer Braathen og stipendiat Erling Christiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Arrangørene: Disse fire arrangerer seminaret Kontra. Tidligere ordførerkandidat for Venstre Mikkel Dobloug, rederarving Martinius Skaugen, Oso-arving og bonde Christoffer Braathen og stipendiat Erling Christiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Fellesnevneren her er engasjement. Det er ikke bare rikinger her, i stad satt jeg sammen med en gartner. Og man skal heller ikke holde rikdom mot noen. Det er flott at også rike mennesker engasjerer seg i samfunnet. Det er bedre enn at de pakker snippesken og drar til London.

Hemmelig
Alle som kommer til Kontra blir bedt om å signere et såkalt «Chatham House rule»-dokument. Der forplikter deltakeren seg til å aldri sitere fra det som blir sagt bak de lukkede dørene.

- Chatham House er en mye brukt spilleregel både av hensyn til innledere, og deltakere. Dette er en privat arena der folk kan snakke fritt uten å bli referert i mediene. Det er helt uproblematisk, sier Gelmuyden.

- Men hvis dere ønsker å vinne fram med nye ideer for Norge, burder dere ikke da sørge for at offentligheten får høre hva som blir sagt?

- I morgen (søndag, red.anm.) skal jeg snakke om å ha et begeistret forhold til offentligheten, slik arrangementskomiteen har demonstrert i forbindelse med Kontra.  Så vidt jeg vet har de stilt opp for Dagbladet fortløpende, sier Geelmuyden.