Arrangører: Disse fire arrangerer seminaret Kontra. Tidligere ordførerkandidat for Venstre Mikkel Dobloug, rederarving Martinius Skaugen, varmtvannsberederarving Christoffer Braathen og stipendiat Erling Christiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Arrangører: Disse fire arrangerer seminaret Kontra. Tidligere ordførerkandidat for Venstre Mikkel Dobloug, rederarving Martinius Skaugen, varmtvannsberederarving Christoffer Braathen og stipendiat Erling Christiansen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Unge, rike og ute etter å påvirke

Desentralisering og nedbygging av statsmakten er temaet når et 70-talls hemmelige deltakere samles i Larvik for å forandre nasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): Utenfor Farris bad i henger det et stort banner der det står «Det tar bare en generasjon å forandre en nasjon».
Det er rundt 70 av dem og alle er plukket ut fordi de har markert seg. Mange av dem har arvet store formuer. I invitasjonen står det at de er invitert fordi de har «innflytelse over verdier, arbeidsplasser og akademia».

Men arrangørene av symposiumet Kontra på spa-hotellet Farris bad denne helgen mener det er en privatsak å diskutere hvordan de vil endre Norge.  Deltakerlisten er hemmelig og Dagbladet får ikke høre på debatten.

- Det er ikke noe problem så lenge dette er et privat arrangement. Noen mennesker har ikke noe ønske om å være i avisa. Og kanskje reiser de herfra og tenker at dette ikke er noe for dem. Da skal de slippe å bli forbunnet med arrangementet, sier Erling Christiansen.

Han er stipendiat i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og en av fire initiativtakere. Det er bare disse arrangørene som er åpne deltakere på arrangementet. I tillegg er Mille Marie Treschow og pr-toppen Hans Geelmuyden støttespillere.

Kon tiki
Men Dagbladet kjenner identiteten til en rekke av de inviterte deltakerne, og flere av dem er vokst opp i Norges shipping- og industri-elite.

- Her er det også helt vanlige mennesker. Men snittet i gruppen blir vel trukket opp av at det er en del av gruppen her som er «well off», sier Christoffer Braathen når vi spør om det bare er rikinger her.

Hans egen familie har tjent seg rike på å produsere varmtvannsberedere, og Braathen er nå en av direktørene i selskapet. Men han er ikke bare forretningsmann, han sitter også i styret i Naturvernforbundet i Oslo. Etter å ha sett filmen Kon Tiki i sommer sa han til sine tre kompiser «vi må gjøre noe», og slik ble idéen om Kontra unnfanget. Han nekter for at de har en ferdig politisk plattform, men årets konferanse har noen hovedtemaer.

- Hvordan reversere fraflyttingen fra distriktene og skape sterke vakre og levedyktige lokalsamfunn, er sentralt, sier han.

Vil påvirke
De viser til boka «Antisårbar» av Nassim Nicholas Talib som inspirasjonskilde for arrangementet. Der skriver han om hvordan et uensartet samfunn av mange små og tilfeldig sammensatte elementer er mer robust en sentralstyre systemer. Denne tankegangen bruker han på alt fra investeringer til organisering av nasjoner.

På badet: Christoffer Braathen utenfor Farris bad i Larvik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
På badet: Christoffer Braathen utenfor Farris bad i Larvik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Robuste systemer er avhengige av å være desentraliserte. Desentralisering er den røde tråden i dette årets Kontra, skyter Christiansen inn.

De legger ikke skjul på at de har ambisjoner om å påvirke.

- Samfunnet er i konstant endring. Da blir retningen veldig viktig, sier han

Topper
De er ikke sikre på om Kontra vil ende opp som et seminar, en tenketank eller et politisk parti.

- Det kan ta mange retninger, men vi satser på å arrangere dette årlig.

PR-nestor Hans Geelmuyden har sammen med Mille Marie Treschow gitt fødselshjelp til prosjektet.

- Jeg har alltid likt å jobbe sammen med unge engasjerte mennesker som ønsker å tenke annerledes. Blant disse er det forhåpentlig vis framtidige beslutningstakere både innenfor politikk og næringsliv, sier han.

I dag og i morgen skal blant andre professor Janne Haaland Matlary, investor Petter Olsen, investor Christen Sveaas, Mille Marie Treschow, Ketil Solvik Olsen (Frp), forskningsdirektør Asle Toje og professor Victor Norman snakke til gruppen.

Grågrå
- De er har åpenbart gode forbindelser som klarer å samle et slikt lag?

Støttespiller: I kveld samles hele Kontrakonferansen til middag på  Mille-Marie Treschows gods Fritzøehus. Foto: Espen Røst / Dagbladet
Støttespiller: I kveld samles hele Kontrakonferansen til middag på Mille-Marie Treschows gods Fritzøehus. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- De er åpenbart veldig engasjerte, sier Geelmuyden.

- Men det er ikke mange AUF-ere eller SU-ere i forsamlingen?

- Det vet jeg ikke, men dette er frittenkende mennesker som ønsker forandring. Og Norge trenger forandring etter åtte år med den grågrå-regjeringen. Jeg synes ikke noen fargebetegnelse passer på regjeringen vi har nå annet enn «fifty shades of grey».

- Og hvilken fargebetegnelse synes du passer på forsamlingen her?

- Dette er en rød forsamling, for rød er også farens farge og dette er en maktkritisk gjeng, sier han.

Søttespiller:  Hans Geelmuyden hjar gitt fødselshjelp til Kontra-konferansen.
Foto: Øistein Norum Monsen
Søttespiller: Hans Geelmuyden hjar gitt fødselshjelp til Kontra-konferansen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer