Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge rømlinger skjøt vilt

Først raserte de to 16-åringene en enebolig. Deretter skjøt de inn vinduene i boligen til Ester Henriksen (87) før de siktet og løsnet skudd mot to naboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOF i Finnskog (Dagbladet): De to 16-åringene rømte til fots fra Turbeinstorpet akutthjem i Finnskogen mandag kveld. Ungdommene skal ha kommet til uenighet med en av lederne ved den private behandlingsinstitusjonen. Den ville ferden startet i en enebolig knappe en kilometer fra ungdomshjemmet. Der gikk ungdommene berserk. De knuste vinduet ved entredøra. I stua, kjøkkenet og de to soverommene er det gjort meningsløst skadeverk. På veggene kastet de egg. Utover golvet ligger det hvitt støv fra brannslokkingsapparatet. Alle skuffer er tømt, og skap er knust.

Ekteparet som bor i eneboligen var på bingo mens ungdommene raste.

- Det blir ei trist påske for oss. Det verste er at det ser ut som de har gjort alt skadeverket for å være ekle. Reint hærverk, sier ekteparet Ragnhild og Johan Haugen.

Ungdommene tok med seg et haglgevær og ammunisjon. Ferden gikk deretter videre en knapp kilometer til småbruket til Ester Henriksen og Leif Hermansen.Uten forvarsel skjøt de mot kjøkkenvinduet.

Singlet i glass

- Jeg skjønte at her var det noe som var galt. Det singlet i glass. Ute på gårdsplassen så jeg de bevæpnede ungdommene, sier Leif Hermansen, som sprang inn i stua til Ester Henriksen (87).

Stuevinduet var den eneste fluktmuligheten.

- Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Da jeg hørte at de fortsatte å skyte, var det bare én ting som sto i hodet på meg: Jeg måtte komme meg bort, sier Ester.

Sammen rømte de to ut på grusveien som går forbi huset.

Fryktet for livet

Samtidig hørte de to naboene Hans Sparby og Anstein Ruud skuddene. De satte seg inn i bilen og kjørte for å sjekke hva som skjedde på eiendommen til Esther.

- Vi trodde det var noen småunger som lekte seg med kinaputter. Da vi så ansiktsuttrykket til ungdommene, skjønte vi at det ikke var lek. Først fiklet den ene av dem med geværet og kjørte løpet inn i sida på bilen. Jeg satte bilen i gir. Da fyrte de løs mot oss, sier Hans Sparby.

Kulehullene på støtfangeren bekrefter hendelsen.

- Hadde de truffet annerledes, hadde ikke jeg stått her i dag. De skjøt fra vel to meters avstand. Det virket ikke som om de hadde kontroll over seg selv. Der og da var jeg redd for livet mitt, sier Sparby.

Fengsles i dag

Etter å ha skutt mot de to mennene fortsatte ungdommene videre til ei hytte. Der truet de til seg nøklene til en firehjulstrekker før de forsvant nedover grusveien.

Politiet ble varslet, og to patruljer la seg på hjul. Ferden endte time seinere i ei veigrøft ved Tørrberget mellom Elverum og Tynset. Begge ble pågrepet, og en av guttene var lettere skadd etter utforkjøringen.

- Den ene 16-åringen er fra Østfold, mens den andre er fra Arendals-området, opplyser politiadvokat Iren Johnsen i Hedmark politidistrikt. Hun ønsker ikke å gå i detalj om 16-åringenes bakgrunn. Begge vil bli framstilt for fengsling i dag, der politiet vil be om fire ukers varetekt.

Turbeinstorpet akutthjem er en del av stiftelsen Klokkergården som driver privat barnevernsarbeid. Hjemmet er en mellomstasjon der ungdommer blir plassert i en overgangsfase når de trenger akutt hjelp og omsorg.

- Vi har vært hos alle de involverte i dag med blomster og tilbud om krisehjelp. Vi vil også hjelpe til med opprydding, sier avdelingsleder Martin Gerhardt til Dagbladet.

BESKUTT: Hans Sparby og Anstein Ruud skulle sjekke hva som skjedde på naboeiendommen. Da de kom til stedet, skjøt ungdommen mot bilen.
RASERT HJEM: Ragnhild og Johan Haugen var på bingo da de to ungdommene raserte hjemmet deres. - Det blir ei trist påske. Det er ufattelig at noen kan gjøre slikt, sier ekteparet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media