Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unge skal dømmes raskere

Justisminister Hanne Harlem vil sette grenser for sommel i straffesaker mot mindreårige. Hun foreslår at politiet får maks seks uker på etterforskningen. Domstolene må bruke under åtte uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til høsten sender Harlem forslaget ut på høring.

- Vi bruker altfor lang tid i Norge på å behandle straffesaker. Den viktigste justissaken i dag er å få ned behandlingstida. Vi foreslår å sette klare grenser for hvor lang tid politiet og domstolene kan bruke, sier Harlem til Dagbladet.no.

Justisdepartementet foreslår i høringsforslaget å sette en maksgrense på seks uker for politibehandlinga.

Mer effektiv straff

- Men grensa på åtte uker for domstolene høres for lang ut. Den må vi nok stramme inn, sier hun.

Det blir foreslått at disse fristene også skal gjelde alle voldssaker.

Harlem mener at dette ikke krever økte budsjetter, men omorganisering. Justisdepartementet har kikket til Sverige og Danmark. I dag møter seks norske gutter for retten i København tiltalt for tagging for over en halv million kroner. Mens guttene har sittet to uker i varetekt, har politiet klargjort saken for domstolen.

- Det høres veldig flott ut at de får det til så kjapt. Vitner husker bedre, og fornærmede får avklart saken hurtigere. Dessuten tror jeg straffen fungerer bedre når den kommer så raskt, sier Harlem.

Frykter henleggelser

Dersom fristene ikke holdes, må politiet og domstolene redegjøre for overskridelsen. Det foreslås ikke at siktede skal slippe straff - selv om politiet bruker for lang tid. Det kan bli aktuelt å bytte ut forsvareren dersom hun har en overfylt timeplan. Egne hurtigdomstoler er uaktuelt - de ordinære instansene må prioritere straffesakene mot mindreårige.

Mandag skal en 18-årig oslogutt i retten tiltalt for over 140 taggeforhold. Politiinspektør Jørn Mejdell Jakobsen i Stovner-politiet har jobbet med denne og flere andre tunge taggesaker.

- Det er bra med frister. Men følges det ikke opp med økte ressurser, frykter jeg at det blir flere henleggelser, sier Jakobsen.