- Unge søker utfordringer

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg tror ikke ungdom mangler ståpåvilje. Mitt inntrykk er at folk på min alder oppsøker utfordringer, sier Inger Baardvik (17). Hun reagerer på uttalelsene til Gunnar Breivik, og kaller det for «bedre før»-tankegang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er onsdag, og ifølge åpningstidene stengt på Ungdomshuset TVIBIT i Tromsø. Døra står likevel åpen, og innenfor kryr det av unge mennesker. Tre gutter i 18-årsalderen redigerer sitt siste filmprosjekt. Symaskinene til jentene i «skeivsømmen» går for fullt.

Fra kjelleren høres lyder fra band som øver til kveldens konsert. Innerst i huset er det hektisk stemning: Byens ungdomsråd skal ha pressekonferanse om én time.

Andre utfordringer

- Noen unger blir sydd puter under armene på, men slik har det vel vært bestandig.

Selv om vi materielt sett har det bedre nå enn før, har vi andre utfordringer, sier Baardvik og legger til at hun synes mange unge gjør en innsats for at verden skal være et bedre sted å være.

Solveig Rundberg (17) er enig med Breivik i at det stilles for lite krav til ungdom. - Mange jeg kjenner får masse lommepenger hjemmefra uten å måtte bidra på noen måte. Hvordan vil det gå når de må tjene sine egne penger? Hun er bekymret for at det skal utvikle seg et A- og B-lag blant unge.

- De som er aktive er veldig aktive, og de som er passive faller lett helt utenfor.

Blir dullet med

- Jeg synes vi blir altfor mye dullet med, sier Jonas Stein Eilertsen (17). Han synes spesielt skolen burde stille mer krav.

Til høsten begynner han på internasjonalt gymnas i Frankrike for å få større utfordring. Eilertsen mener rektoren ved Norges idrettshøgskole har et poeng når han sier at ungdom er passiv.

- Det er veldig få som bryr seg om verden utenfor seg selv. Personlig har jeg ikke hatt så mye motgang, derfor vet jeg ikke om jeg tåler det eller ikke. Men det får jeg vel tidsnok vite.

MANGLER IKKE STÅPÅVILJE:</B> Solveig Rundberg (17) (t.v.) er enig med Breivik i at det stilles for lite krav til ungdom - her sammen med Inger Baardsvik (17), Åse Hansen (18) og Jonas Stein Eiliertsen (17). - bak står lederen for ungdomshuset TVIBIT, Magne Amundsen.