Corona i India:

Unge, stabile pasienter kollapser

Indiske sykehus er overfylt av coronasyke pasienter. Lege Chahat Verma fortviler over manglende oksygen.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. - Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Sykehusene er fulle, det er mangel på oksygen, beskyttelsesutstyr og medisiner, og døde mennesker blir brent på jorder fordi også krematoriene har sprengt kapasitet.

Den andre smittebølgen har truffet India hardt. Krisen i landet fortsetter å øke i omfang og beskrives som «ute av kontroll».

Ved sykehuset Ganga Ram i hovedstaden New Delhi har oksygenmangelen den siste tida gjort hardt inntrykk på helsepersonell som behandler coronapasienter.

Chahat Verma jobber som lege ved sykehuset. Da mange av hennes kolleger også er smittet av viruset, må hun se til opp til 30 pasienter på egen hånd.

Til The Guardian forteller Verma at det har vært uutholdelig å se ansiktene til pasienter når oksygentilførselen til pasientene rundt har blitt kuttet.

- De kunne ligge der, og se andre pasienter gispe - ute av stand til å puste selv. De visste at de ikke kom til å få oksygen, fordi det ikke var noe mer oksygen. Det var ren frykt i blikkene deres. De visste at de kunne bli nestemann, sier legen til avisa.

Så fem pasienter dø på én dag

Mandag har India registrert 3417 nye coronarelaterte dødsfall siste døgn. Det er femte dag på rad med mer enn 3000 dødsfall.

Verma mener de kliniske symptomene under andre bølge skiller seg fra under første bølge i fjor.

- Unge pasienter er helt stabile, før oksygennivåene deres plutselig stuper, sier hun.

En dag så hun fem pasienter dø. Legen skal ha forsøkt å gjenopplive dem med hjerte-lunge-redning - til ingen nytte.

- Det er grusomt. De blir slappe, og reagerer ikke når hjertet og hjernen merker effekten av å bli tappet for oksygen. Alle organer trenger oksygen. Effekten på kroppen når den ikke får det den trenger er forferdelig.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Ifølge Times of India døde 25 pasienter ved Ganga Ram 23. april, som følge av mangel på oksygen. Lørdag sist helg døde totalt 34 pasienter på sykehus i New Delhi og i delstatene Andhra Pradesh og Haryana av samme grunn.

Det verste for Verma har vært å fortelle pårørende, som også er innlagt med corona, at et familiemedlem må flyttes til intensivavdelingen - eller at vedkommende ikke kommer til å overleve.

- Flere har mistet livsgnisten når jeg har kommet med budskapet. En kvinne som mistet datteren sin orket ikke å kjempe mot virusinfeksjonen lenger. Et annet par mistet både sønnen og datteren sin. Det ble for mye.

Truer også Norge

Indiske helseeksperter har gitt for tidlig gjenåpning skylda for krisen som nå utspiller seg i landet. Det pekes blant annet på store religiøse samlinger, gjenåpning av offentlige steder og politiske folkemøter.

India har også oppdaget en dobbeltmutasjon av coronaviruset, som anslås å være mer smittsom. Man mistenker også at vaksinene kan ha mindre effekt mot mutasjonen.

Nylig advarte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein om at situasjonen kan skape en global pandemikatastrofe og vaksinekrise. Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, betegner situasjonen som dramatisk.

- India har en stor befolkning, mye fattigdom og det er mange som bor tett. Muligheten til å holde avstand hjemme er en luksus som mange ikke har i India, samt at mange ikke har tilgang på beskyttelsesutstyr. Dermed er det noen grunnforutsetninger for samfunnstiltak som mangler, sa han til Dagbladet lørdag.

- Parallelt ser vi at helsevesenet bryter sammen. Det rapporteres om mangel på sengeplasser, smittevernutstyr, oksygen og antakeligvis vaksiner. Situasjonen er svært kritisk, sa Forland.

Pandemien har krevd minst 218 000 menneskeliv i India. De reelle tallene anslås å være langt høyere. Om lag 10 prosent av landets 1,3 milliarder innbyggere har så langt fått minst én vaksinedose. Rundt 1,5 prosent er fullvaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer