Unge svensker vil ha sommerjobb i Norge

En ny bølge av unge svensker er på vei over Kjølen. Mange sliter med å skaffe seg sommerjobb i hjemlandet, og velger å prøve lykken i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ifølge Katarina Haugerud, rådgiver i arbeidsformidlingen Grensetjänsten utenfor Arvika, er det en tydelig trend at flere unge svensker reiser til Norge.

- De regner med at det finnes jobb der, sier Haugerud til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Mange svensker ble oppsagt i Norge i forbindelse med finanskrisen, og reiste hjem til Sverige i løpet av høsten 2009. Men nå ser det lysere ut igjen. Vi har merket en økning av unge som er interessert i å jobbe i Norge, sier hun.

Flere akademikere

Det svenske rekrutteringsselskapet Student Consulting kan i øyeblikket tilby 500 jobber i Norge. Ifølge selskapets sjef i Norge, John Andersson, velger mange unge svensker å søke seg til Norge fordi det er lettere å få seg arbeid her. At lønnen er bedre frister også mange.

For studenter som akkurat har blitt uteksaminert er det en gyllen sjanse til å skaffe seg arbeidserfaring innen studieområdet de har.

- Vi har i 2009 og hittil i 2010 merket økt pågang av unge svensker som søker seg til Norge. Spesielt akademikere er interessert, mange er økonomer og ingeniører, sier Andersson.

Anderson kom selv til Norge for seks år siden som nybakt økonom. Han mener det klassiske mediebildet av sykepleiere og bygningsarbeidere som reiser til Norge for å tjene penger ikke stemmer.

De vanligste jobbene som tilbys er innen kundeservice, butikk og lager.

Arbeidsmoral

- Svenskene er populær arbeidskraft og kjent for å ha god arbeidsmoral og å jobbe hardt, sier Andersson.

Bemanningsbyrået Academic Work har også merket en kraftig pågang av søknader fra Sverige. Med mange søkere har det blitt hardere konkurranse om jobbene.

- Mange vil spare opp penger til videre studier, eller de har akkurat avsluttet studiene og leter etter relevant arbeid. I fjor fikk vi inn over 2.000 søknader til 160 ledige stillinger, sier Caroline Andersson i Academic Work.

(NTB)