Unge tåler ikke smerte

Inntaket av smertestillende blant unge har eksplodert. Eksperter mener unge ikke lenger takler å ha det vondt.

PILLER MOT ALT: Ifølge eksperter har mange unge et høyt forbruk av smertestillende, blant annet fordi de tror at all smerte må kureres. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
PILLER MOT ALT: Ifølge eksperter har mange unge et høyt forbruk av smertestillende, blant annet fordi de tror at all smerte må kureres. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse blant ungdomsskoleelver viser at de unge bruker reseptfrie smertestillende som aldri før.

- Det tyder på at smerteterskelen er senket. Forbruket har økt så kraftig at det ikke kan skyldes noe annet, sier førsteamanuensis Per Lagerløv på institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

Fersk studie

I dag presenterer Tidsskrift for Den norske legeforening en studie han og kollegene har utført blant nærmere 400 ungdomsskoleelever.

Den viser at 50 prosent av guttene og 71 prosent av jentene hadde brukt smertestillende sist måned. I 2001 var tallene 25 prosent av guttene og 54 prosent blant jentene. Økningen er med andre ord formidabel.

Livet er smerte

Tallene får forskningsdirektør Jørgen G. Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning til å reagere. Han tror altfor mange har den feiloppfatning at det er mulig å gå gjennom livet uten å føle smerte.

- Det er en for stor forventning til hvor smertefritt man kan leve. Og det er en for stor forventning til hva smertestillende kan hjelpe dem med. Smerter, fysisk og psykisk, er en del av livet. Det er ikke noe man alltid skal bli kvitt, sier Bramness.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer