Unge tåler ikke smerte

Inntaket av smertestillende blant unge har eksplodert. Eksperter mener unge ikke lenger takler å ha det vondt.

PILLER MOT ALT: Ifølge eksperter har mange unge et høyt forbruk av smertestillende, blant annet fordi de tror at all smerte må kureres. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
PILLER MOT ALT: Ifølge eksperter har mange unge et høyt forbruk av smertestillende, blant annet fordi de tror at all smerte må kureres. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse blant ungdomsskoleelver viser at de unge bruker reseptfrie smertestillende som aldri før.

- Det tyder på at smerteterskelen er senket. Forbruket har økt så kraftig at det ikke kan skyldes noe annet, sier førsteamanuensis Per Lagerløv på institutt for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

Fersk studie

I dag presenterer Tidsskrift for Den norske legeforening en studie han og kollegene har utført blant nærmere 400 ungdomsskoleelever.

Den viser at 50 prosent av guttene og 71 prosent av jentene hadde brukt smertestillende sist måned. I 2001 var tallene 25 prosent av guttene og 54 prosent blant jentene. Økningen er med andre ord formidabel.

Livet er smerte

Tallene får forskningsdirektør Jørgen G. Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning til å reagere. Han tror altfor mange har den feiloppfatning at det er mulig å gå gjennom livet uten å føle smerte.

- Det er en for stor forventning til hvor smertefritt man kan leve. Og det er en for stor forventning til hva smertestillende kan hjelpe dem med. Smerter, fysisk og psykisk, er en del av livet. Det er ikke noe man alltid skal bli kvitt, sier Bramness.

Storforbrukere

Den største økningen er blant storforbrukerne. Hele 1 av 4 bruker smertestillende minst én gang i uka.

- De bruker så mye at det er fare for å gi dem medikamentindusert hodepine, sier Lagerløv.

Bivirkning bekymrer også Bramness:

- Bivirkninger forekommer ikke ofte, men når 50-70 prosent av ungdommene bruker smertestillende er tallet så høyt at bivirkninger også vil forekomme hyppigere og berøre mange, sier Bramness.

Piller mot alt

Flere av plagene de unge oppgir å ta piller for å hindre, er plager som kunne vært løst med helt andre midler.

- Gutter sier de ofte bruker lang tid foran PC og TV. Jentene beskriver en stram timeplan, mye støy i klasserom og få anledninger til å drikke. Det er mange ting i deres hverdag man kan ta fatt i, uten å måtte ty til smertestillende, sier Lagerløv.

Tøff hverdag

Men ifølge undersøkelsen er det i stedet piller de tyr til for å løse problemet.

- Verden er blitt tøffere for mange unge. De tillater seg ikke selv å ta det med ro og slappe av når de har vondt, sier Lagerløv.

De gode og dårlige vanene lærer de først og fremst av sine foreldre.

- Uansett om de unge vil løsrive seg, er det foreldrene som er deres rollemodeller og viktigste kilde til informasjon. Derfor er det viktig at foreldre følger opp ansvaret, sier Lagerløv.