Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulovlig med «hjemmetatovering»:

Unge tatoverer seg i fylla: Står i fare for hepatitt, streptokokker og blodsmitte

Flere unge tar «hjemmetatovering», ofte på fest eller i syden. - Det er farlig og ulovlig, sier tatovør. 

RAKSJONER: Feilaktig tatovering kan gi skader og reaksjoner. Norsk Tattoo Union vil advare mot «hjemmetatovering», som er farlig og ulovlig. Foto: Norsk Tattoo Union
RAKSJONER: Feilaktig tatovering kan gi skader og reaksjoner. Norsk Tattoo Union vil advare mot «hjemmetatovering», som er farlig og ulovlig. Foto: Norsk Tattoo Union Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
ARBEID: Tatovør Robin Wilhelmsen Jensen kan bekrefte at det ikke er bare å bli tatovør. Det krever at man lærer det ordentlig. Foto: Sunniva Skadefryd Pedersen
ARBEID: Tatovør Robin Wilhelmsen Jensen kan bekrefte at det ikke er bare å bli tatovør. Det krever at man lærer det ordentlig. Foto: Sunniva Skadefryd Pedersen Vis mer

(Dagbladet): Hepatitt, streptokokker og blodsmitte er bare noen av farene ved å gå med på en «hjemmetatovering», skriver avisa Nordlys.

Robin Wilhelmsen Jensen (22), som jobber i Tromsø Classic Tattoo, opplever at det er flere som tar tatoveringer hjemme og ofte i fylla.

- Det er folk som ikke vet hva de holder på med og ikke gjør det hygienisk, sier Jensen.

Han har jobba som tatovør i fem år og opplevde selv at det ikke var bare å bli tatovør.

- I starten merka jeg at det var mye å tenke på og mye å lære seg, det er ikke bare å ta opp maskinen og tro at dette er noe man kan. Det kreves at man bruker tid på å lære det ordentlig, sier 22-åringen.

Til tatoverings-«sjappa» kommer det folk i alle aldre, fra 16 år og oppover, som ønsker å fjerne eller dekke over tatoveringer.

- Enten fordi de ikke ser bra ut, eller fordi de har et motiv som de kanskje ikke står helt for i dag. Noen er gjort hjemme og noen i syden. Det ser sjelden bra ut og er sjelden forseggjort, sier Jensen.

SPESIELL TATOVERING: Stian Ytterdahl angrer ikke for at han tatoverte McDonalds-regning på armen. Nå får han internasjonal oppmerksomhet for stuntet. Video: NTB Scanpix Vis mer

De fleste tatoveringsstudioene her til lands har 18 års aldersgrense for å ta tatovering. De som er yngre enn dette og tar tatoveringer andre steder, for eksempel hjemme, må også være 18 år før de kan fjerne dem ved hjelp av laserbehandling eller dekke over.

TEGNEFERDIGHETER: Norsk Tattoo Union har eksempler på nettsiden sin av gode og det de beskriver som ikke så gode tegne-egenskaper. Foto: Norsk Tattoo Union
TEGNEFERDIGHETER: Norsk Tattoo Union har eksempler på nettsiden sin av gode og det de beskriver som ikke så gode tegne-egenskaper. Foto: Norsk Tattoo Union Vis mer

Kommunelege må godkjenne

Til Norsk Tattoo Union kan man melde fra om folk som driver med ulovlig tatovering hjemme. Formann i organisasjonen, Remi Sølvberg, har ikke oversikt over hvor mange meldinger som kommer inn, men sier det ligger på én til to henvendelser i måneden.

- Jeg finner da ut hvilken kommune det gjelder, så prøver jeg å finne ut hvem som er ansvarlig for godkjenning av tatovører i kommunen - ofte en kommunelege - og ringer vedkommende for å informere. I tillegg sender jeg et standardbrev hvor jeg beskriver situasjonen som er i deres kommune, sier Sølvberg.

ULOVLIG: Remi Sølvberg, formann i Norsk Tattoo Union, prøver å jobbe mot de som driver med tatovering hjemme. Det er ikke lovlig. Foto: Privat 
ULOVLIG: Remi Sølvberg, formann i Norsk Tattoo Union, prøver å jobbe mot de som driver med tatovering hjemme. Det er ikke lovlig. Foto: Privat  Vis mer

Bekymringsmeldingene kan være tatovører som har oppdaget et illegalt studio, klassekamerater som oppdager at folk tatoverer på fest eller Facebook-venner som reagerer på at bilder blir lagt ut på nett.

- Mange av kommunene har ingen erfaring med tatovering, fordi de ikke har et studio å forholde seg til og har aldri måttet godkjenne noen. Da ramler de opp i en tatoveringssituasjon for første gang, sier han.

Flere av forholdene blir så anmeldt.

- Bøter og fengsel

Forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet viser tydelige krav til at lokaler og rutine skal være godkjente av kommunelegen.

- Om det ikke blir fulgt, sier paragraf fem og ti at det er straffbart, med bøter og fengsel. Det er det mange som ikke vet, blant annet NRK når de hadde tatovering live fra P3-studio, sier Sølvberg og fortsetter:

- Derfor er det viktig å prate om dette, slik at vi sakte men sikkert lærer opp kommunene i Norge og folk generelt, at det finnes et lovverk.

I mai skal Norsk Tattoo Union på sitt årsmøte diskutere nettopp dette.

- Vi vil at Norsk Tattoo Union skal være i forkant med å drive fram en eventuell utdannelse eller definisjon på en tatovør, slik at det skal være mer krav en bare til hygiene, sier formannen.

ENGEL: Her er et eksempel på en engel-tatovering gjort av uprofesjonell og profesjonell tatovør. Foto: Norsk Tattoo Union
ENGEL: Her er et eksempel på en engel-tatovering gjort av uprofesjonell og profesjonell tatovør. Foto: Norsk Tattoo Union Vis mer

Han viser til at alle får tak i tatoveringsutstyr på internett, der det selges billige «start-kit» flere steder.

- Hadde jeg vært 16 år i dag, da jeg hadde en drøm om å bli tatovør, og hadde hatt muligheten til å bruke ukepengene mine på det, så hadde jeg gjort det. Sånn er det. Men dette må da jobbes mot, mener Sølvberg.

Tatovøren Jensen kjenner også til denne problemstillingen.

- Man hører av og til at folk har kjøpt seg et sett på Ebay for en billig penge og tar det fram på fest. Med utstyr fra ebay er hverken blekk eller nåler godkjent av Mattilsynet, så det er heller ikke lov, sier Jensen.

HOVES FLAUSTE TATTOO: Mens noen av festivalgjengerne på Hove er stolte og fornøyde med sine tatoveringer, er andre mindre sikre på hvorfor de har tatt sine, eller om de i det hele tatt er så fine. Video: Klikkmonster/LavafilmVis mer Vis mer

Farlige sykdommer

Formannen og tatovøren er enige om at mye av det som gjøres på hobbybasis og i syden ofte ser veldig stygt ut.

- Dette gjøres av folk som ikke er fagmenn og er uten erfaring med en nål som går mange ganger i sekundet opp og ned i huden, sier Sølvberg.

Kjøttetende streptokokker, blodsmitte og hepatitt er noen av konsekvensene som nevnes. De kan ifølge Sølvberg leve på utstyr og overflater lenge.

- Om ikke hygienerutinen er ordentlig, kan blod fra en person overleve på utstyret og smitte en annen person 14 dager etterpå. Det er veldig farlig og kan føre til en rekke sykdommer, sier han, og nevner skrekkhistorier som amputasjon.

RISIKO: Hudlege Jon Langeland sier tatoveringer alltid er en risiko, men at denne risikoen er større jo mindre man følger forskriftene. Foto: Scanpix
RISIKO: Hudlege Jon Langeland sier tatoveringer alltid er en risiko, men at denne risikoen er større jo mindre man følger forskriftene. Foto: Scanpix Vis mer

Jon Langeland, hudlege ved Hudklinikken, bekrefter at det er en større risiko for virusinfeksjoner og allergiske reaksjoner dersom man tar tatovering uprofesjonelt.

- Det er litt som å ikke bruke kondom, du utsetter deg for en risiko uansett. Jo mindre man følger forskriftene, desto større er risikoen, sier han.

På Hudklinikken hender det at de får inn tilfeller hvor personer har fått en allergisk reaksjon mot blekk. Allergiske reaksjoner kan skje selv om arbeidet er utført profesjonelt, men man utsetter seg for en større risiko om man kjøper fargestoffer som ikke er godkjent.

- Tar du tatovering bryter du hudbarrieren og kan få infeksjoner og alt mulig, jeg har en lang liste med ting som kan skje, sier hudlegen.

Opplever man infeksjon, anbefaler Langeland å gå til legen med en gang for å få antibiotikakur, fordi det er uvisst hvor i kroppen bakteriene befinner seg.

INDIANER: Indianeren kunne sett ut som bildet til høgre, men uten tegneferdigheter ble den slik som til venstre. Foto: Norsk Tattoo Union
INDIANER: Indianeren kunne sett ut som bildet til høgre, men uten tegneferdigheter ble den slik som til venstre. Foto: Norsk Tattoo Union Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media