Coronaviruset:

Unge tilbys vaksine tidligere

Regjeringen endrer vaksinestrategien slik at unge over 18 år tilbys vaksine etter at alle over 45 år er vaksinert. I tillegg går de inn for 60 prosent flere vaksiner til kommuner med vedvarende høyt smittetrykk

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis vaksineringen fortsetter etter planen, vil alle over 18 ha mottatt tilbud om første dose i månedsskiftet juli/august, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun kaller vaksinene Norges viktigste våpen i kampen mot viruset.

Vaksinere unge

- I første delen av vaksineprogrammet prioriterer vi risikogrupper, de over 45 år og helsepersonell. Dette har stått fast siden vi startet vaksineringen. Vi mener det har vært riktig, sier Solberg.

Nå har regjeringen besluttet at aldersgruppene 18-24 år og 40-44 år vil få tilbud om vaksine samtidig. Etter dem vil aldersgruppen 25-39 år tilbys vaksine.

Dette vil tre i kraft når alle over 45 år er vaksinert, sier Solberg.

- Etter dem vil aldersgruppen 25-39 år tilbys vaksine. Dette er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, sier Solberg.

Når vaksinasjon av unge kan starte i kommunene vil variere noe, men det vil for enkelte kommuner skje allerede fra begynnelsen av juni.

- Regjeringen har også åpnet opp for noe mer geografisk skjevfordeling, sier Solberg.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

Høyt smittetrykk

- Regjeringen har åpnet opp for noe mer geografisk skjevfordeling, sier statsminister Solberg.

I dag får Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Lørenskog og Oslo 20 prosent flere vaksinedoser enn resten av landet.

- Folkehelseinstituttet har nå anbefalt å gi flere vaksiner til 24 østlandskommuner som har hatt høyt smittetrykk over lang tid. De anbefaler at disse kommunene skal få 80 prosent flere doser enn de ellers ville fått, fram til alle over 18 år er vaksinert med første dose.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen ønsker langt på vei å følge rådet om ytterligere geografisk omfordeling av vaksinene. FHI vurderer at både 60 og 80 prosent flere doser til de 24 østlandskommunene vil gi om lag samme gevinst. Regjeringen går inn for 60 prosent flere vaksiner til kommuner med vedvarende høyt smittetrykk. Det vil redusere presset på de øvrige kommunene i juli.

Rask vurdering

Regjeringen har bedt FHI og Helsedirektoratet gjøre en rask vurdering av om listen over de kommunene som skal få flere eller færre doser bør oppdateres i lys av utviklingen siden listen ble laget, og pågående utbrudd.

Forslaget til FHI innebærer at 319 kommuner vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier, i opptil 7 uker. Innbyggerne i disse kommunene utgjør om lag halvparten av Norges befolkning. 13 kommuner får ingen endring.

En slik omfordeling forutsetter at kommunene som må avgi doser i juni og begynnelsen av juli har kapasitet til å vaksinere betydelig flere personer enn de hadde planlagt for i siste del av juli.

En omfordeling vil tidligst kunne skje ifra uke 23.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer