Unge velgere kan avgjøre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei uke før valget er utfallet mer åpent enn på lenge. De borgerlige partiene har tatt igjen mye av det solide forspranget de rødgrønne gikk inn i valgkampen med, Venstre nærmer seg sperregrensen og både SV og Senterpartiet sliter på venstresiden, viser dagens partibarometer fra MMI for Dagbladet og NRK. Valginnspurten blir en kamp til mållinja.

For partiene handler den siste uka om å mobilisere den store andelen tvilere og hjemmesittere. Denne gruppa utgjør nesten 30 prosent av de stemmeberettigede, deriblant svært mange unge velgere. Ved forrige stortingsvalg benyttet bare litt over halvparten av førstegangsvelgerne stemmeretten. Det er en utvikling partiene har gjort sørgelig lite for å snu.

Det er særlig fløypartiene SV og Frp som tiltrekker seg de yngste velgerne. Forrige uke var SV størst blant førstegangsvelgerne, denne uka er det Frp. Begge partiene skiller seg ut med stor oppslutning fra troløse velgere, som har sviktet på valgdagen, men i år ligger SV lavere i målingene enn normalt foran valget. Det skyldes først og fremst velgerflukt til Ap. Over en fjerdedel av SVs velgere ved forrige valg har meldt overgang til storebror. Skal SV bidra til rødgrønt flertall, hjelper det ikke å ta dem tilbake. Partiet må satse på å få førstegangsvelgerne til stemmelokalene.

Trolig har SVs ansvarliggjøring gått hardt ut over oppslutning blant unge velgere. Den siste uka har partiveteraner kranglet om forholdet til Nato. Det er neppe den delen av utenrikspolitikken som engasjerer unge mest. Isteden er de opptatt av Norges deltakelse i Irak og Afghanistan, gasskraft og oljeboring i nord - spørsmål SV har nedtonet i valgkampen av hensyn til sin nye allianse. SVs appell blant unge har vært som korrektiv til Ap, en rolle partiet har byttet ut med sjansen til innflytelse og regjeringsmakt. Men ingen partier har råd til å fortsette å ignorere de unge velgerne i innspurten. Førstegangsvelgerne kan avgjøre årets valgthriller.