Rusreformen

Unge venstre: - Totalt mislykket

Unge Venstre setter i dag ut 260 kors foran Stortinget i et siste forsøk for å påvirke Arbeiderpartiets landsmøte til å gå inn for rusreformen.

RUSREFORM: Unge Venstre og Foreningen for Human Narkotikapolitikk har satt opp 260 hvite kors utenfor Stortinget som representerer overdosedødsfall. FOTO: Marie Røssland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Budskapet er klart: Arbeiderpartiet må være med og ta ansvar for en rusreform som redder liv, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Arbeiderpartiets landsmøte starter klokka 10 med Støres tale. Debatten om rusreformen er i morgen mens avstemningen er lørdag.

Regjeringen er avhengig av Arbeiderpartiets støtte for å få flertall for reformen som vil avkriminalisere kjøp, bruk og besittelse av narkotika til eget bruk.

- Hvert eneste av disse dødsfallene er en stor tragedie. Dagens ruspolitikk driver opp overdosedødsfallene i stedet for ned, sier Hansmark.

I går kom det en meningsmåling utført av Kantar på vegne av Foreningen Tryggere Ruspolitikk og brukerorganisasjonen RIO. Den viser at to av tre Ap-velgere støtter regjeringens rusreform.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har ennå ikke avklart hvordan han stiller seg til reformen. Han kommer heller ikke til å nevne rusreformen i åpningstalen, fikk Dagbladet opplyst tidligere denne uka.

- Jeg mener Støre har gjemt seg unna i rusdebatten og spør om han ikke ser hvor totalt mislykket norsk ruspolitikk er, sier Hansmark.

Til stede på markeringen er også Arild Knutsen i Foreningen for en human narkotikapolitikk, som Bent Høie har pekt på som en av hovedpersonene bak rusreformen.

- Altfor høyt

Hansmark forklarer at de 260 korsene skal representere de 260 som hvert år mister livet sitt av en overdose i Norge.

-Tallet er altfor høyt. Vi er nesten i Europatoppen på overdosedødsfall, og når Jonas Gahr Støre sier at han ikke har så dårlig tid på å vedta rusreformen, så vil jeg vise han dette dystre bildet, som viser at vi har ingen tid å miste. Vi må få på plass en ny rusreform som redder liv og det bør Arbeiderpartiet være med og bidra til, sier Hansmark til Dagbladet TV.

- Arbeiderpartiet vil også ha en rusreform som redder liv, og de trekker også fram de rusavhengige når de snakker om å reformere ruspolitikken, hvorfor tror du ikke de har et like sterkt engasjement som deg for å få ned overdosedødsfallene?

- Fordi blant disse 260 er det ikke bare «slitere» og tunge rusavhengige, men det er også ungdom som prøvde narkotika for første gang, tok overdose, men aldri våget å ringe ambulanse. Denne reformen skal også ivareta folkene. Jeg vil ikke at unge skal være redd for ambulansen i tilfelle politiet dukker opp i samme slengen. Vi må sørge for å senke terskelen for å be om hjelp, og den reformen må også Arbeiderpartiet være med på, sier Hansmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer