Unge «verdensmestre» er verstingene

- Eldre er ikke dårlige sjåfører. Verstingene er unge menn som tror de er verdensmestere, mener UP-sjef Harald Moen. Eldre kjører for fort der det er 50 - men for sakte der det er 80 km/t. De over 60 år er gjengangere i frontkollisjoner. Mange eldre synes dagens trafikk er vanskelig og stressende, sier UP-sjef Harald Moen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

UP-sjef er opptatt av de eldre i trafikken. Altfor ofte kommer påstandene om at de eldre er de dårligste sjåførene. Men det er ikke Moen enig i.

Verstingene

- Ferdighetene i trafikken har ingen ting med alder å gjøre. Statistikken bekrefter bare at de som skaper størst fare i trafikken, er de yngste bilførerne - og da særlig mennene.

Den typiske verstingen er han som kjører en rask tysk bil, gjerne en Audi, BMW eller Mercedes, sier han. - De over 60 er på ingen måter det verste vi ser i trafikken. Vi ser nok at noen feildømmer avstander ved vikeplikten. De skal ut fra en liten vei og inn på en hovedvei. Trafikken på hovedveien går tett, og enkelte eldre har problemer med å se hvor stor luke de må ha før de kan smette ut. Vi ser også at eldre er meget flinke til å holde fartsgrensene der det er 80 km/t, men ikke like flinke der det er tettbebyggelse og 50 eller 40 km/t. De kjører for fort der det er 50, men for sakte der det er 80 km/t, sier Moen.

- Men jeg nekter å støtte påstanden om at eldre er dårlige sjåfører. Jeg mener vi bør sette mer søkelys på trafikksystemer, og stille spørsmålet om dagens trafikk tar hensyn til at veien skal brukes av alle, sier han. _Se på de utrolig mange rundkjøringene som bygges. Ikke to er like. Det er med skrekk jeg ser på enkelte. De er så vanskelige at det er rart alle kommer seg ut av dem. Eller på dette med skilter og merking. Noen steder må man være født i annen generasjon for å finne rett vei. Det myldrer av skilter, og halvparten kunne vært fjernet. Når veier planlegges, må man ta hensyn til alle trafikanter, ikke bare til unge og virile ingeniører i sin beste alder, sier Moen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer