Unge «verdensmestre» er verstingene

- Eldre er ikke dårlige sjåfører. Verstingene er unge menn som tror de er verdensmestere, mener UP-sjef Harald Moen. Eldre kjører for fort der det er 50 - men for sakte der det er 80 km/t. De over 60 år er gjengangere i frontkollisjoner. Mange eldre synes dagens trafikk er vanskelig og stressende, sier UP-sjef Harald Moen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UP-sjef er opptatt av de eldre i trafikken. Altfor ofte kommer påstandene om at de eldre er de dårligste sjåførene. Men det er ikke Moen enig i.

Verstingene

- Ferdighetene i trafikken har ingen ting med alder å gjøre. Statistikken bekrefter bare at de som skaper størst fare i trafikken, er de yngste bilførerne - og da særlig mennene.

Den typiske verstingen er han som kjører en rask tysk bil, gjerne en Audi, BMW eller Mercedes, sier han.
- De over 60 er på ingen måter det verste vi ser i trafikken. Vi ser nok at noen feildømmer avstander ved vikeplikten. De skal ut fra en liten vei og inn på en hovedvei. Trafikken på hovedveien går tett, og enkelte eldre har problemer med å se hvor stor luke de må ha før de kan smette ut. Vi ser også at eldre er meget flinke til å holde fartsgrensene der det er 80 km/t, men ikke like flinke der det er tettbebyggelse og 50 eller 40 km/t. De kjører for fort der det er 50, men for sakte der det er 80 km/t, sier Moen.

- Men jeg nekter å støtte påstanden om at eldre er dårlige sjåfører. Jeg mener vi bør sette mer søkelys på trafikksystemer, og stille spørsmålet om dagens trafikk tar hensyn til at veien skal brukes av alle, sier han.
_Se på de utrolig mange rundkjøringene som bygges. Ikke to er like. Det er med skrekk jeg ser på enkelte. De er så vanskelige at det er rart alle kommer seg ut av dem. Eller på dette med skilter og merking. Noen steder må man være født i annen generasjon for å finne rett vei. Det myldrer av skilter, og halvparten kunne vært fjernet. Når veier planlegges, må man ta hensyn til alle trafikanter, ikke bare til unge og virile ingeniører i sin beste alder, sier Moen.

Oppfriskningskurs

Kjøreskolene har oppfriskningskurs for dem som har hatt førerkort en tid. Dette blir gjerne omtalt som «kurs for eldre», men UP-sjef Harald Moen vil ikke godta en slik bekrivelse.

- Kanskje burde vi få obligatoriske oppfriskningskurs for alle som har førerkort. Det er ikke bare eldre som har behov for å lære og repetere.