Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Unge voksne kan bli sykere enn antatt

Én av fem innlagte corona-smittede i USA er mellom 20 og 44 år.

UNGE BLIR OGSÅ SYKE: Medisinstudentene Iselin Kulild og Lionel Gerieka er inne i teltet ved legevakten i Bergen. De tar halsprøver av folk for se om de er smittet med coronaviruset. 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UNGE BLIR OGSÅ SYKE: Medisinstudentene Iselin Kulild og Lionel Gerieka er inne i teltet ved legevakten i Bergen. De tar halsprøver av folk for se om de er smittet med coronaviruset. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Ikke bare de eldste får alvorlige symptomer av coronaviruset, viser flere ferske gjennomganger av smittede og innlagte.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som er underlagt det amerikanske helsedepartementet, publiserte onsdag en studie der de har gjennomgått de første drøyt 4000 smittetilfellene i USA.

Av personene med kjent alder var nesten én av tre (29 prosent) i alderen 20 til 44 år, og av de 508 som er innlagt på sykehus, er én av fem (20 prosent) i samme aldersgruppe.

Dødeligheten er riktignok høyest blant pasienter over 85 år - i tråd med den globale statistikken.

- Må være forsiktige

- Alle bør ta dette innover seg. Det rammer ikke bare de eldste - det rammer personer fra 20 år og opp. De må være forsiktige, selv om de tror de er unge og friske, sier Stephen S. Morse, professor i epidemologi ved Columbia University til New York Times.

De siste dagene har det blitt tydelig at mange unge amerikanere ikke tar pandemien på alvor.

Flere amerikanske medier har publisert bilder av unge som samler seg på strendene i Florida for å feire «spring break», fram til guvernør Ron DeSantis offisielt stengte ned alle barer, nattklubber og kjente strender.

«SPRING BREAK»: En gjeng ungdommer leker på stranda, og har tilsynelatende ikke latt seg skremme av coronaviruset. Foto: Julio Cortez / AP Photo / NTB Scanpix
«SPRING BREAK»: En gjeng ungdommer leker på stranda, og har tilsynelatende ikke latt seg skremme av coronaviruset. Foto: Julio Cortez / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Også her til lands har politiet og studentorganisasjoner bønnfalt unge om å ikke feste, etter meldinger om flere som trosser helsemyndighetenes råd. Gjerstad kommune i Agder la torsdag ned forbud mot samlinger av mer enn fem personer utenom egen husstand, som har preg av fest.

To pasienter under 24 år

Torsdag kom også den første statistikken om covid-19-innleggelser i Norge, fra norsk intensivregister. Ifølge VG var elleve av de 104 pasientene som var innlagt på norske sykehus tirsdag under 50 år. To av dem er under 24 år.

33 pasienter har vært eller er innlagt til insentivbehandling med bekreftet smitte, ifølge FHI. 22 av dem hadde tilleggssykdommer som kreft, astma eller andre hjerte-, lunge- og karsykdommer, ifølge VG.

Norske helsemyndigheter har så langt ikke ønsket å uttale seg om alder, alvorlighetsgrad eller underliggende sykdommer hos de som har fått påvist viruset.

Den amerikanske statistikken sier heller ikke noe om øvrig helsetilstand eller underliggende sykdommer hos de smittede, men viser tydelig at også unge kan få alvorlige symptomer.

- At dette kommer som en overraskelse på folk, forstår jeg ikke, sier professor og overlege ved Haukeland Universitetssjukehus, Hans Flaaten, til avisa.

PANDEMI: Verdens helseorganisasjon mener Europa er episenteret for pandemien. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Norske myndigheter gir lite aldersinformasjon

Overlege Mads Gilbert og Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus har tatt til orde for innføring av sosial isolasjon i Norge.

De mener at vi har fått et feilaktig bilde at kun dem som er gamle og multisyke får alvorlige symptomer av coronaviruset, og har vist til flere studier som nyanserer dette bildet.

- Selvsagt er høy alder og tilleggssykdommer risikofaktorer for død, men vi snakker altså i hovedsak om pasienter godt under norsk pensjonsalder med beskjedne kroniske sykdommer før de smittes, utdyper Gilbert overfor Aftenposten.

Han er overrasket over at Folkehelseinstituttet i sine daglige oppdateringer utelater informasjon om aldersfordeling - særlig blant de innlagte og intensivpasientene.

- Det som uroer folk mest, er hvis de opplever at noe holdes skjult. Det kan svekke lojaliteten og entusiasmen for de helt nødvendige tiltak med karantene og hjemmekontor og så videre, hvis myndighetene ikke forteller den fulle og hele sannhet.

Etter å ha fått kritikk for manglende åpenhet har danske helsemyndigheter offentliggjort aldersstatistikk om de innlagte pasientene. Ifølge Politiken er intensivpasientene i alderen 47 til 82 år, med en gjennomsnittsalder på 70. Det er en klar overvekt av menn blant de kritisk syke.

Hele Norges coronakart