Unggutter tiltalt

Flaks gjorde at ingen omkom etter storbrannen i et borettslag på Holmlia i Oslo. Tre unge menn møter nå i retten, tiltalt etter mordbrannparagrafen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Riksadvokaten som har besluttet at det skal tas ut tiltale etter straffelovensparagraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen.

Tre unge menn må møte i Oslo tingrett neste mandag. Politiet mener også at en 14-åring var med i gjengen som skal ha vært på stedet da rekkehuset brant. Han er imidlertid under den kriminelle lavalder, og skal derfor ikke møte i retten.

Brukte hageslanger

Onsdag 23. august 2000, klokka 00.30 om natta, begynte det å brenne i tre rekkehus på Holmlia i Oslo. Brannen spredte seg raskt. Til sammen 11 personer hadde lagt seg for å sove i Tiriltoppen borettslag. Heldigvis ble beboerne vekket av naboer. Sammen prøvde de å slokke flammene med hageslanger før brannvesenet kom til stedet. Det klarte de ikke.

Samtlige leiligheter ble totalskadd i den voldsomme brannen. Ifølge Riksadvokaten kunne flere personer ha omkommet om brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide.

Fire løp fra stedet

Den yngste av de tiltalte var 19 år da rekkehusene brant ned. Ifølge tiltalen tente han på en utebod ytterst i en rekke på tre leiligheter. I tillegg til mordbrannparagrafen, som har en strafferamme på to til tjueen års fengsel, er den unge mannen tiltalt for grovt skadeverk.

Ifølge advokat Johnny Veum, som forsvarer hovedtiltalte i saken, erkjenner tiltalte ikke straffskyld.

- Min klient sier at han ikke har tent på. Han er for øyeblikket sykemeldt, sier Veum til Dagbladet.

Vitner så i alt fire personer løpe fra stedet. Beskrivelsen av de fire var så god at lokalkjente polititjenestemenn raskt skjønte hvem de var på jakt etter. To av de tiltalte ble pågrepet ved Rugdeberg barnehage, vel en kilometer fra brannstedet.

Disse to, som i dag er 22 og 23 år, må også møte i Oslo tingrett. De er tiltalt for brudd på den såkalte nødhjelpsbestemmelsen i straffelovens. Paragraf 387 sier at alle har plikt til etter evne å hjelpe den som er i overhengende livsfare hvis det kan skje uten særlig fare for en selv. Ifølge tiltalen unnlot de å melde fra om brannen til politi eller brannvesen, samt unnlot å gjøre forsøk på å varsle personene som sov i rekkehusene.

Ifølge politiet er de tre tiltalte straffedømt tidligere, blant annet for vold, tyveri og tagging.

DRAMATISK: Brannvesenet jobbet på spreng for å slokke den voldsomme rekkehusbrannen på Holmlia i Oslo. Tre familier mistet nesten alt de eide. Nå må tre unge menn møte i retten. Den yngste er tiltalt etter straffelovens paragraf 148, den såkalte mordbrannparagrafen.