Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungjente døde av slankekur

Den 16 år gamle amerikanske jenta fulgte kjendisenes råd, og spiste bare fett og proteiner. To uker seinere døde hun av hjertesvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atkins-dietten

Består av fire faser. I den første, som er mest ekstrem og varer i to uker, spiser man bare kjøtt, fisk, kylling, egg og noen typer grønnsaker.

I første fase går kroppen inn i en tilstand kalt ketose. Da bruker kroppen fett som brensel, og forhindrer at mer fett dannes. Det gir bl.a. økt vannlating og kaliumtap. For lite grønnsaker i denne fasen kan gi problemer med kalium- og saltbalansen.

I de neste fasene legger du gradvis til mer karbohydrater.

Nå advarer norske kostholdseksperter mot Atkins-dietten.

- Dødsfallet viser at et slikt kosthold er altfor ekstremt. Det inneholder altfor mye proteiner og utelukker altfor mange matvarer til å være sunt, sier overlege Serena Tonstad ved avdeling for forebyggende medisin på Ullevål sykehus. Hun er en av flere norske kostholdseksperter som nå advarer mot Atkins-dietten, som kostet 16-årigen fra Missouri livet.

Jenta fulgte slankerådene fra superstjerner som Renée Zellweger, Brad Pitt, Jennifer Aniston, Geri Halliwell og Catherine Zeta-Jones og levde bare på kjøtt og fisk. Etter to uker på den ekstreme dietten kollapset 16-åringen i klasserommet.

Ifølge det amerikanske legetidsskriftet Southern Medical Journal var dødsårsaken hjertesvikt som følge av mineralmangel.

Nei til frukt

Kalium- og kalsiumbrist er en kjent bivirkning av Atkins-dietten. Serena Tonstad er ikke overrasket over at det kan gi hjertesvikt hos disponerte personer.

- Mye proteiner gjør at lever og nyrer må jobbe mer for å kvitte seg med giftstoffer. Mangelen på kornvarer, frukt og grønnsaker gir vitamin- og mineralmangel, og det store tapet av vann i kroppen de første ukene kan virke belastende på hjertet, sier Tonstad.

Mannen bak den omstridte dietten, dr. Robert Atkins, døde selv etter et fall på isen i vinter. Hans råd om å spise ubegrenset av kjøtt, smør, egg og bacon og kutte ut bakervarer, melkeprodukter, poteter, frukt og grønnsaker, lever derimot i beste velgående.

Foruten Hollywood-stjernene har vår egen Carl I. Hagen (Frp) og Anita Apelthun Sæle (KrF) gått god for kuren.

Uheldig ernæring

- Det er et problem at kjendiser går ut offentlig og anbefaler kosthold på ikke-faglig grunnlag, sier professor i ernæring ved Høgskolen i Stavanger, Wenche Frølich, og advarer:

- Alle ekstreme dietter er uheldige ernæringsmessig på sikt. De overbelaster organer og gir ikke nok næringsstoffer.

Sist uke skapte Atkins-dietten også huskestue i Storbritannia. Flere engelske kostholdseksperter gikk ut og advarte mot kuren. I USA har legene stiftet en forening mot lavkarbohydratdietter.

WHOs spesialrådgiver i den globale kampen mot fedme, ernæringsprofessor Kaare Norum, har bare ett godt råd å gi:

- Følg kostholdsrådene fra WHO og Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. Da er du trygg.

Slankekonge Dr. Fedon Lindberg anbefaler i likhet med Atkins mer proteinrik mat og færre karbohydrater. Han advarer derimot mot overdrivelser:

- De første fasene i Atkins-dietten bør helst gjennomføres etter en medisinsk undersøkelse, og bare hvis legen har vurdert at en så streng karbohydratreduksjon er nødvendig for å oppnå ønsket resultat. Endrer man kosthold uten medisinsk veiledning, bør ekstreme kurer unngås.