Ungjenter bytter sex mot dop

Niendeklassinger i Fredrikstad selger kroppen sin for å skaffe seg narkotika. Barnevernsvakta gikk i går ut i Fredrikstad Blad for å varsle om den skremmende utviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialkonsulent Rita Klüver Gulbrandsen ved barnevernsvakta sier hun kjenner til 8- 10 jenter i alderen 15- 20 år som bytter til seg narkotiske stoffer mot å ligge med selgerne.

Noen av ungjentene har fortalt at de har opp til 15 forskjellige partnere i løpet av en måned for å dekke rusbehovet sitt.

Uten penger

- Tenåringsjentene er blakke. Dermed blir det narkohandel uten penger. Vi har nok ant at denne formen for prostitusjon også har foregått tidligere, men aldri så tydelig og omfattende som nå, opplyser leder for barnevernsvakta, Bjørn Hermansen.

Rita Klüver Gulbrandsen forteller at hun sjelden når fram med råd og formaninger overfor jentene som selger seg.

Hvem er de?

- De ser ikke på det som prostitusjon. De synes de har kontroll på livet. De måler seg innad i miljøet: «Jeg er mindre rusavhengig enn henne. Jeg kan stoppe når jeg vil.» De ser rett og slett ikke konsekvensene.

Barnevernsvaktene er dypt bekymret over situasjonen.

- Vi ser at ungdom er lite kritiske til hva de putter i seg. De går raskere over på hardere stoffer og etableres i et tungt destruktivt miljø kort tid etter rusdebuten.

Hvem er selgerne som leverer ut narkotika i bytte med samleie?

- Noen er eldre og mer erfarne, andre er på samme alder som jentene. De fleste befinner seg trolig innenfor det samme miljøet, sier Rita Klüver Gulbrandsen.

Ustyrlige

Bjørn Hermansen tror ikke sex- dop-problematikken i Østfold-byen er enestående.

- Man vil nok finne tilsvarende elementer i alle norske byer.

- Hva gjør barnevernet med slike saker?

- Vi tar kontakt med hjemmet. Men det dreier seg ofte om familier der foreldrene har mistet grepet om døtrene sine. En del av jentene har begått mindre straffbare lovbrudd, men ingen har foreløpig en lang kriminell løpebane.

Barnevernsvaktas leder medgir at det er vanskelig å nå fram overfor asosial ungdom.
- Vi i barnevernet sliter med å få til endring. Det er viktig at foreldre ikke gir opp, men tør å søke hjelp både for seg selv og for tenåringene sine, mener Bjørn Hermansen.