- Ungjenter, lær av meg!

Gerd Helene Hansen (50) er kjempeglad etter å ha fått vite at hun og tusen andre norske kvinner endelig får erstatning fra silikonprodusenten Dow Corning. Men samtidig er hun nedtrykt over at stadig flere ungjenter - ofte helt ned i 14-årsalderen - opererer inn silikonbryster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har stadig vekk foreldre på tråden som sier de blir truet av døtrene til å la dem få operere inn silikon i brystene. Jentungene sier de vil ta sine egne liv hvis ikke foreldrene gir tillatelse til inngrep, sier Gerd Helene Hansen.

Lederen av Støtteforeningen for silikonskadde karakteriserer silikoninngrep som «å spille russisk rulett.»

Selv valgte Oslo kvinnen å få operert inn silikon i brystene etter å ha vært rammet av brystkreft i 1983.

- Jeg ble etter hvert syk av silikonen. Jeg kjente smerter i brystet og fikk utslett og problemer med hukommelsen, framholder kvinnen.

Samtidig forteller hun at det opererte brystet også begynte å miste sin fasong.

- Brystet delte seg og så ut som to appelsinbåter. Smertene ble etter hvert så store at jeg valgte å ta ut silikonet.

Silikonet som kom ut stammet fra Dow Corning. Det var for tre år siden.

Uføretrygdet

I dag er hun leder av Støtteforeningen for silikonskadde, som har 250 betalende medlemmer. Hun avviser at silikonskadene er noe som bare inntraff for 10- 15 år siden.

- Bare i løpet av de siste månedene har flere unge kvinner ringt meg og bedt om råd. Enkelte har lagt inn silikonbryster så seint som i sommer, og har allerede fått problemer. Årsaken til at mange tror dette kun skjedde tidligere, er at det er så gamle damer som jeg som fronter dette. Få unge kvinner vil stå fram og fortelle om sine skrekkopplevelser. Men det håper jeg skjer, først da vil kanskje ungjentene forstå hva det er de gjør med seg selv, sier Hansen.

Tusenårsgave

50-åringen framholder at hun fortsatt lider av nerver i klem, en vissen fot og utslett over deler av kroppen. Hun er i dag uføretrygdet.

Hva hun får av penger av den amerikanske silikonprodusenten vil hun ikke gjette på. Selv karakteriserer hun sitt sykdomsbilde som «av dem midt i haugen.»

- Du kan aldri få kjøpt helsa tilbake, men de kan gi meg litt bedre tilværelse. Det blir som en millenniumgave, avslutter Gerd Helene Hansen.

MISLYKKET Gerd Helene Hansen fikk silikonimplanater etter brystkreft. Slik ser hun ut i dag.