Ungkarene norske jenter ikke vil ha

- Utenlandske jenter strømmer til Bygde-Norge. De gifter seg med ungkarer norske jenter ikke vil ha, sier professor Reidar Almås. Han er lei av moralismen og fordømmingen som møter mange norsk-utenlandske ektepar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Dette må vi unne ungkarene. Bygdene trenger fornyelse og nytt blod, det er bare positivt at utenlandske jenter finner seg en ungkar på landsbygda, sier Almås, som er leder av Norsk senter for bygdeforskning. Han ser med spenning og forventning på det som skjer i Bygde-Norge.

- Ungkarene i bygdene er taperne på ekteskapsmarkedet. Deres eneste sjanse til å finne en ektefelle er å prøve seg på andre markeder, mener Reidar Almås.

Dagbladet besøkte ekteparet Birger (62) og Aisha (49) Sørhus i Øvre Vats i Vindafjord (se egen sak). I nabobygdene har andre ungkarer funnet seg utenlandske koner, fra Russland og Thailand, Filippinene og Polen. Slik er det over hele landet. Ungkarene blomstrer, plutselig kan de løfte hodet og tre fram i nye klær med en dash godlukt på kinnet.

Brutal verden

- For jentene er det også et avansement å finne en norsk mann, de kommer fra områder i verden med store problemer. En ungkar fortalte meg at han holdt på å bli sprø, ingen norsk jente ville ha ham. Han fant seg ei fra Thailand, og begge er lykkelige, forteller Almås.

- Men det finnes vel ei skyggeside, mange enslige menn er sosiale tapere, sliter med rusproblemer og er kanskje voldelige?

- Ja, og nettopp dette må helse- og sosialetaten være veldig oppmerksomme på. Noen menn har også en bruk-og-kast-holdning til kvinnene, og det finnes innslag av sexturisme noen steder. Av de utenlandske jentene er det vel også noen som har et forretningsmessig holdning til ekteskapet, kanskje er det ikke den romantiske kjærligheten som styrer deres liv. De prøver å komme seg fram i en brutal verden.

- Vi må verken fordømme ungkarene eller jentene som kommer hit. Vi har ingen rett til å dømme ungkarene til evig ensomhet bare fordi norske jenter ikke vil ha dem, mener Reidar Almås.

Vil style karene

Norges Bygdeungdomslag (NBU) har i flere år vært bekymret over mannsdominansen på bygda. NBU har arrangert sjekkekurs og prøvd å «style» bygdeguttene opp til å bli attraktive for norske jenter.

- Hvordan ser du på at utenlandske jenter nå kaprer ungkarene på bygda?

- Det er bra at guttene finner noen å dele livet med. Men det er ikke bare enkelt å gifte seg til en gard. Du får en hel livsstil på kjøpet. Jeg håper bygdene har nok toleranse og åpenhet til å ta vel imot de utenlandske jentene, sier Søyland.