Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UNHCR: - Serberne vil drive ut alle kosovoalbanere

Serberne trapper opp sin brutale etniske rensing av Kosovo, samtidig som situasjonen i grenseområdet mellom Kosovo og Albania er preget av uro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jugoslaviske myndigheter har gjenopptatt fordrivingen av kosovoalbanere fra Kosovo med full styrke og med stigende brutalitet. Målet ser ut til å være å drive alle kosovoalbanere ut av provinsen, sa en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger i dag.

- Fordrivingen har de to siste ukene vært midlertidig stanset eller bremset, men nå ser det ut til at den er gjenopptatt med full styrke, sa UNHCR-talsmann Kris Janowski på en pressekonferanse i Geneve. - Serbiske myndigheter forsøker igjen å fordrive hele den kosovoalbanske befolkningen, la han til.

- For bare et par måneder siden ville verden ha nektet å tro at serberne ville fordrive hele den sivile befolkningen fra Kosovo. Men nå ser det ut til at dette er blitt en realitet, og fordrivelsen vokser i omfang og brutalitet, sa Janowski.

Montenegro

Jugoslavisk militærpoliti har arrestert mange kosovoalbanske flyktninger i Montenegro, opplyser UNHCR. Hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser mener det er helt uakseptabelt at flyktninger som bærer på store traumer risikerer å bli arrestert etter å ha kommet til det de tror er sikkerhet.

Serbiske militære og halvmilitære har angivelig adgang til visse deler av Montenegro. Flyktningene er særlig utsatt i byen Rozaje.

Det var i dag totalt 63.200 flyktninger i Montenegro, ifølge lokale myndigheter. UNHCR kalte dette tallet «et metningspunkt».

Skyting ved grensen

Situasjonen på grensen mellom Kosovo og Albania var også i dag preget av uro.

- Det skytes med granater, og beskytningen er ganske intens ved grenseovergangen Kamenica, sa talsmann for OSSE, Andrea Angeli. Albansk politi meldte om sammenstøt med jugoslaviske styrker ved en annen grenseovergang lenger øst.

Serbiske styrker har de siste dagene bombardert albanske grensestasjoner og landsbyer, angivelig i et forsøk på å ødelegge forsyningsbaser for den kosovoalbanske geriljaen. I dag kom det nye meldinger om at serberne fordriver sivilbefolkningen fra Kosovo.

Sjefen for OSSEs sendelag i Kosovo, Daan Everts, sa at både serberne og UCK-geriljaen har vist tilbakeholdenhet og at de siste sammenstøtene derfor har vært av begrenset omfang. - Det ser ut som om regjeringen i Beograd forstår at det er risikabelt å trappe opp krigføringen, framholdt Everts i dag.

Trenger hjelp

De etniske albanerne som fortsatt befinner seg i Kosovo, trenger utvilsomt internasjonal hjelp, understreket UNHCR-talsmann Janowski. Men det er vanskelig å si hvordan denne hjelpen kan bringes fram, så lenge de jugoslaviske styrkene fortsatt står i provinsen, mente UNHCRs talsmann.

En ny strøm med flyktninger fra Kosovo krysset i dag grensen til Makedonia, og utenlandske observatører sa at disse flyktningene etter alt å dømme var blitt fordrevet fra sine hjem med våpenmakt. - Det virker som om de ble tvunget til å forlate sine hjem i dag morges, sa observatøren Leif Windmar.

Windmar, som representerer Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa OSSE, tilføyde at de rundt 3.000 flyktningene kom til den makedonske grensen i et tog på ti-tolv personvogner. Ettersom en personvogn normalt neppe rommer stort mer enn 100 personer, sier det seg selv av toget var overfylt.

På flukt

Ifølge UNHCR-talsmenn hadde rundt 6.000 etniske albanere tatt seg fram mot grensen til fots, i timene før det overfylte togets ankomst. Disse menneskene har for det meste flyktet fra områder rundt byene Urosevc og Gniljane, tilføyde talsmennene.

- Fortsatt skjuler det seg rundt 20.000 flyktninger i åsene i Kosovo, og andre titusener - om ikke hundretusener - forbereder seg på å forlate sine hjem. Vi er nødt til å ha planene klare for en ny masseflukt, sa UNHCR-talsmannen Ron Redmond i dag.

NTB-Reuters)