BARN: Syriske flyktningbarn har klatret opp på et gjerde i Al Zaatri-flyktningleiren i Jordan for å se på trofeet til kvinnenes U-17 verdensmesterskap i fotball som blir fraktet gjennom leiren. Foto: Muhamad Hamed / Reuters / NTB scanpix.
BARN: Syriske flyktningbarn har klatret opp på et gjerde i Al Zaatri-flyktningleiren i Jordan for å se på trofeet til kvinnenes U-17 verdensmesterskap i fotball som blir fraktet gjennom leiren. Foto: Muhamad Hamed / Reuters / NTB scanpix.Vis mer

UNICEF: Nesten halvparten av verdens flyktninger er barn

28 millioner barn drevet fra sine hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28 millioner barn verden over har blitt drevet fra sine hjem på grunn av voldelige konflikter. I tillegg har nærmest like mange barn forlatt sine hjem i søken etter et bedre liv, ifølge en ny rapport fra UNICEF.

- De er barn

Rapporten slår fast at mens barn utgjør en tredel av verdens befolkning i 2015, utgjør de nærmere halvparten av alle flyktninger. Antallet barn på flukt har doblet seg det siste tiåret.

– Det viktige er at disse barna under forflytning, er barn. Og de må behandles som barn. De fortjener å bli beskyttet og de trenger tilgang til tjenester som utdanning, sier programdirektør Ted Chaiban i UNICEF i Genève.

Ifølge rapporten er det 10 millioner barneflyktninger i verden og 1 million asylsøkere i barnealder som ikke har fått søknaden sin avgjort. I tillegg er 17 millioner barn drevet på flukt innad i sine hjemland på grunn av konflikt.

- Uutslettelige bilder av barn. Aylan Kurdis lille kropp skylt opp på en strand etter å ha druknet på sjøen eller Omran Daqneesh' lamslåtte og blodige ansikt i ambulansen etter at hjemme hans hadde blitt ødelagt, har sjokkert verden. , sier leder for FNs barnefond, Anthony Lake i en pressemelding.

- Men hvert bilde, hver jente eller gutt, representerer mange millioner barn i fare, og dette krever at vår medfølelse for det enkelte barn bli matchet med handlinger for alle barn

Mange reiser alene

45 prosent av barneflyktningene kommer fra Syria og Afghanistan, ifølge UNICEF.

Rapporten anslår at ytterligere 20 millioner barn er migranter, drevet fra hjemmene sine som følge av problemer som fattigdom og vold.

Ifølge The Guardian oppfordrer UNICEF det internasjonale samfunnet til øyeblikkelig handling for å beskytte barneflyktninger, stoppe forvaring av barn som søker flyktningsstatus, holde familier samlet og gi barna sårt tiltrengt utdanning og helsetjenester.

- Selv om mange samfunn og mennesker i verden har ønsket flyktning- og migrantbarn velkommen, så utgjør xenofobi, diskriminering og eklsklusjon en stor trussel mot deres liv og framtid, sier UNICEF-sjef Anothony Lake.

- Men hvis unge flyktninger blir akseptert og beskytta i dag, hvis de får en sjanse til å lære og vokse, og utvikle sitt potensial, kan de bli en kilde til stabilitet og økonomisk framgang.

UNICEF peker også på at stadig flere barn krysser grenser på egenhånd. I 2015 var tallet på enslige barn som søkte asyl 100 000, fordelt på 78 land.

Det er tre ganger så mange som i 2014.

(Dagbladet/NTB)