Unik kulturarv vandalisert: - Et overgrep

Et over 30 000 år gammelt kunstverk av urfolk ble ødelagt i et naturreservat.

URKUNST: En grotte med kunst og godt bevarte fingermarkeringer fra urbefolkningen ble utsatt for hærverk. Foto: Bill Doyle / Mirning group
URKUNST: En grotte med kunst og godt bevarte fingermarkeringer fra urbefolkningen ble utsatt for hærverk. Foto: Bill Doyle / Mirning group Vis mer
Publisert

- Det kommer ikke tilbake. En av de eldste hulekunstene i verden er skadet. Det er så feil, sier Uncle Bunna Lawrie som har ansvar for forvaltning av grotta, til Dagbladet.

Det var nemlig i denne grotta noen brøt seg inn og skriblet graffiti over den verneverdige kunsten. De skrev «ikke se nå, men dette er en dødshule», opplyser lokale myndigheter til The Guardian.

Ifølge The Guardian hadde personene gravd seg inn under en stålport og fullstendig ødelagt et område.

Hulen med kunsten ligger i et vernet naturreservat i Sør-Australia. Koonalda-grotta inneholder godt bevarte fingermarkeringer og unik arkeologi.

Kunstverket i grotta var laget av Mirningfolket. Mirning er australske aboriginer, en samlebetegnelse på urbefolkningen i landet.

Lawrie, som er en av lederne, sier at de ser på det som en straffbar handling og «overgrep» mot kulturen deres.

- Vi er veldig triste, forstyrret og såret over det som har skjedd, sier han.

HELLIG: Bunna Lawrie utenfor Koonalda-grotta. Foto: Bill Doyle / Mirning group
HELLIG: Bunna Lawrie utenfor Koonalda-grotta. Foto: Bill Doyle / Mirning group Vis mer

Hulen er deres «viktigste og helligste sted».

- Mine forfedre har beskyttet stedet i titusenvis av år. Koonalda er på sanglinjen til hvalen. Et hellig sted hvor Mirning-historier holdes med hellig kunst om hvalreisen i skapelsestida, sier han.

Dr. Keryn Walshe, en arkeolog som spesialiserer seg på gamle aboriginer-områder, sier til The Guardian at kunstverket var «unikt i Australia» og hadde blitt registrert som et nasjonalt kulturarvsted på grunn av dets sjeldenhet.

Nasjonalparken Nullarbor Plain, hvor grotta ligger, er det tradisjonelle landet til aboriginene. Grotta kom på listen som nasjonal kulturarv i 2014.

NASJONALPARK: Nullarbor Plain ligger i Sør-Australia. Foto: Bill Doyle / Mirning group
NASJONALPARK: Nullarbor Plain ligger i Sør-Australia. Foto: Bill Doyle / Mirning group Vis mer

Sør-Australias riksadvokat og minister Kyam Maher sier til den australske avisa SBS at de som ble funnet ansvarlige for skaden kan bli straffeforfulgt.

- Det er helt ærlig sjokkerende. Hulen er noen av de tidligste bevisene på aboriginenes okkupasjon av den delen av landet, sier han.

Myndighetene undersøker nå hvordan det nasjonale kulturarvstedet kan beskyttes bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer