Great Barrier Reef

Unik øy gir håp for korallrevet

En gigantisk, flytende øy er på vei mot det hardt rammede korallrevet i Australia, og kan trolig tilføre det ny næring.

PIMPSTEIN: Denne øya er like stor som 20.000 fotballbaner og består av flytende pimpstein. Video: CNN. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Den flytende øya, som er anslått å være like stor som 20 000 fotballbaner, dukket opp i Stillehavet for få uker siden.

Den består av pimpstein, som dannes under et vulkanutbrudd.

- Pimpsteinen er full av masse små gassbobler, som gjør at den er lettere enn vann, og derfor flyter på overflaten, forteller geofysiker og vulkanolog Sverre Planke ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Man kan si at den har en slags svampstruktur, forklarer han videre.

Ifølge ABC Nyheter, som først omtalte nyheten i Norge, ble denne enorme pimpsteinøya trolig dannet etter et utbrudd fra en undervannsvulkan ved Tonga.

Næring til korallrevet

De første satellittbildene av den flytende øya kom 9. august, og viser at pimpsteinen har samlet seg til et flere kilometer langt felt, skriver nettsiden Sciencealert.

SYNLIG FRA VERDENSROMMET: NASA har fotografert den nyoppståtte øya. Foto: NASA
SYNLIG FRA VERDENSROMMET: NASA har fotografert den nyoppståtte øya. Foto: NASA Vis mer

Og denne nyoppdagede pimsteinøya gir håp til en rekke forskere og miljøaktivister.

De flytende pimpsten er nemlig på vei med masse av næring og liv til det hardt rammede Great Barrier Reef utenfor for Australia.

- Vi får millioner af nye koraller og en masse andre organismer, som kan finne et nyt hjem langs vår kystlinje, sier geolog Scott Bryan fra Queensland University til ABC.

... Vis mer

Forflytter seg på øyer

Vulkanolog Sverre Planke ved UiO støtter teorien.

- En pimpsteinøy kan tilføre friske koraller. De små hulrommene i steinen kan fylles med mineraler, alger og koraller - og flytte det fra et sted til et annet. Man vet at mange dyr og marine organismer har forflyttet seg på øyer på denne måten, sier Planke.

- Dersom denne øya bidrar til å tilføre korallrevet nytt liv og nye arter, kan det være bra, legger han til.

Korallene i Great Barrier Reef er hardt rammet av såkalt bleking, som har tatt livet av en stor del av revets koraller. Blekingen er en konsekvens av at havtemperaturen stiger.

Den australske geologen Scott Bryan forklarer at hver eneste lille pimpstein i den store flytende øya vil kunne samle opp forskjellige former for havliv underveis, og gi et «boost» til Great Barrier Reef, når de når fram.

MASSEDØD AV KORALLER: Klimaendringer har ført til massedød av koraller. Nå setter Australia av tre milliarder kroner til arbeidet med å bevare Great Barrier Reef. Video: NTB Scanpix Vis mer

3000 kilometer unna

Universitetet har også lagt ut en pressemelding om den nyoppdagede øya på sine nettsider.

Til CNN sier eksperter at pimpsteinøya kan tilføre korallrevene nytt liv dersom den ender opp der.

Den danske meteorologen Jens Ringgård Christiansen sier til danske TV 2 at den flytende pimpsteinøya har en heldig plassering. Til tross for at den fortsatt ligger cirka 3000 kilometer unna Great Barrier Reef, befinner den seg i en havstrøm som gjør at man med stor sikkerhet kan beregne hvor den ender opp, mener han..

- Denne havstrømmen er meget konstant, og vil føre all denne pimpsteinen over mot Australia, sier han.

Det er ventet at pimpsteinøya vil nå den australske kysten i løpet av de neste 7 - 21 månedene.

Verdensarv

Great Barrier Reef er verdens største korallrev.

Revet ligger i Korallhavet utenfor nordkysten av Queensland i Australia. Det er over 2 600 kilometer langt, dekker et område på 347 800 km² og kan sees fra verdensrommet.

I 1981 ble det erklært som en del av verdensarven av UNESCO.

Særlig 2016 var et katastrofeår for Great Barrier Reef utenfor Australia. Aller verst gikk det ut over den nordlige delen. Ifølge forskere ved James Cook University i USA, døde 30 prosent av korallrevet i 2016.