Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Osvald Harjo

Unik spionhistorie

Livet til Osvald Harjo hadde lørdag kveld premiere på Samovarteateret. Mannen som ble torturert av nazistene - og mishandlet og dømt til 15 års fengsel av russerne.

PARTISAN: Osvald Harjo var partisan og ble torturert av nazistene. Da han klarte å rømme fra Kirkenes til Murmansk ble han dømt til 15 års fengsel.

Foto: Privat
PARTISAN: Osvald Harjo var partisan og ble torturert av nazistene. Da han klarte å rømme fra Kirkenes til Murmansk ble han dømt til 15 års fengsel. Foto: Privat Vis mer

KIRKENES (Dagbladet): Mens grenseinspektør Frode Berg fra Kirkenes fortsatt sitter fengslet i Moskva – dømt for spionasje – var det lørdag kveld premier på teaterstykket om den unike historien om Osvald Harjo som også kommer fra Sør-Varanger.

Harjo ble i 1942 arrestert av nazistene i Sør-Varanger. Den da 31 år gamle mannen ble anklaget for å være partisan og jobbe for russisk etterretning. Harjo klarte å rømme, og trodde han hadde kommet i sikkerhet hos russerne.

SUKSESS: Skuespiller Ivar Beddari spiller hovedrollen – Osvald Harjo – i teaterstykket «De som tapte freden», som lørdag kveld hadde premiere i Kirkenes.
SUKSESS: Skuespiller Ivar Beddari spiller hovedrollen – Osvald Harjo – i teaterstykket «De som tapte freden», som lørdag kveld hadde premiere i Kirkenes. Vis mer

Men i Murmansk ble han dømt til 15 års fengsel, etter uriktige anklager om at han var tysk spion.

- Veldig sterkt

Teaterstykket om Harjo er basert på hans egen bok «Moskva kjenner ingen tårer», og journalistisk arbeid fra NRKs mangeårige korrespondent i Moskva – Morten Jentoft.

- Det var veldig sterkt. Og jeg likte teaterstykket veldig godt, var Morten Jentofts umiddelbare kommentar til Dagbladet etter premieren på Samovarteateret i Kirkenes lørdag kveld.

NRK-veteranen var tydelig beveget etter å ha sett teaterstykket om partisanen Harjo som ble tatt og torturert av nazistene, og deretter havnet i en sovjetisk fangeleir.

- Snakket aldri

Solveig Wilhelmsen og ektemannen Geir Mortensen er i familie med avdøde Osvald Harjo. De var til stede på premieren, og var godt fornøyd.

FENGSLET I MOSKVA: Frode Berg (62) sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg satt mange ganger i badstua sammen med Osvald. Han snakket aldri om det som hadde skjedd i Russland. Han fortalte sin historie i boka. Men han ville aldri snakke om det som skjedde i Sovjetunionen, forteller Geir Mortensen.

Harjo døde den 20. april 1993.

Selv om mye av teaterstykket er basert på Morten Jentoft arbeid, og dykking i russiske arkiver, er NRK-mannen nøye på å gi æren for stykket til teatersjef Bente S. Andersen.

STERKT: - Dette er en av de sterkeste historiene jeg har sett, sier ordfører Rune Rafaelsen som gratulerte skuespillerne og Samovarteateret med premieren.
STERKT: - Dette er en av de sterkeste historiene jeg har sett, sier ordfører Rune Rafaelsen som gratulerte skuespillerne og Samovarteateret med premieren. Vis mer

- Min rolle er liten, det er Bente som skal æren for at den unike og dramatiske historien om Osvald Harjo har blitt teaterstykke.

Forestillingene vil etter hvert turnere i Finnmark.

- Vi har også planer å reise sørpå, og spille, sier Bente S. Andersen.

Kan bli film og TV

FORNØYD: Geir Mortensen og kona Solveig Wilhelmsen er i familie med Osvald Harjo. De var godt fornøyd etter premieren.
FORNØYD: Geir Mortensen og kona Solveig Wilhelmsen er i familie med Osvald Harjo. De var godt fornøyd etter premieren. Vis mer

Både teatersjef Bente S. Andersen og journalist Morten Jentoft mener historien om Osvald Harjo kan gjøre seg godt som både spillefilm og Tv-serie.

SPENTE: Teatersjef Bente S. Andersen og NRK-journalist Morten Jentoft var spente før forestillingen. Etter premieren var begge strålende fornøyd.
SPENTE: Teatersjef Bente S. Andersen og NRK-journalist Morten Jentoft var spente før forestillingen. Etter premieren var begge strålende fornøyd. Vis mer

- Dette er fortellingen om en mann som var aktiv i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten. En mann som ble torturert av nazistene, som klarte å rømme og flykte til daværende Sovjetunionen.

- Der ble han anklaget for å være tysk spion. Denne helt spesielle historien, har internasjonalt format, sier Morten Jentoft.

Storpolitikk

- Først etter at daværende statsminister Einar Gerhardsen var i Moskva på statsbesøk og møtte Sovjetunionens sterke mann, Nikita Sergejevitsj Khrusjtsjov (Førstesekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti) i 1955, ble Osvald Harjo benådet og sendt hjem til Norge. Historien om Osvald Harjo viser hvordan storpolitikk får direkte følger for mennesker på et sted som Kirkenes, sier teatersjef Bente S. Andersen.

Samtlige plasser i Samovarteateret var utsolgt til premieren, og mottakelsen fra publikum var ikke til å ta feil av:

- En av de sterkeste historiene jeg har sett, fastslo og oppsummerte ordføreren Rune Rafaelsen (Ap).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media