Unik video av Nord-Korea viser bare et glansbilde: - Jobber akkurat som for 150 år siden

22 minutter lang video viser fram hovestaden Pyongyang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den singaporske fotografen Aram Pam hevder at han fikk tillatelse fra nordkoreanske myndigheter til å produsere denne unike videoen fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Dette skal være første gang myndighetene i landet har godtatt at en slik video fra landet filmes og publiseres.

I den 22 minutter lange videoen, filmet med et GoPro-kamera, blir man tatt med på en kjøretur i Nord-Koreas største by. I videobeskrivelsen hevder Pan at videoen ikke har blitt redigert eller manipulert.

Omfattende innsyn Lengden på videoen og den geografiske distansen gjør dette til et av de mest omfattende innsynet vi har fått i Nord-Koreas hovedstad.

Videoen viser en by nesten uten reklame og søppel. Det er også overraskende lite trafikk og mennesker i gatene.

I videobeskrivelsen hevder Pan at den originale videoen er publisert, uten å ha blitt redigert eller manipulert.

En enorm kontrast Torben Henriksen er programkoordinator for Asia Røde Kors og har reist mye rundt i Nord-Korea de siste tolv årene. Han sier til Dagbladet at det er en enorm kontrast mellom hovedstaden Pyongyang og resten av landet.

- Utenfor Pyongyang ser vi byer og landsbyer der det er slutt på biltrafikk, lite eller ingen strøm og mangel på øvrig energi, sier Henriksen.

Han forteller også at Pyongyang lider av stor slitasje under overflaten.

- Pyongyang kan tilsynelatende se ut som en storby med mye ressurser, men under overflaten skjuler det seg slitte boliger som ble bygd på 50- og 60-tallet, med vinduer som ofte bare er dekket av plast. Mange leiligheter er iskalde om vinteren, sier Henriksen.

Få endringer Torben Henriksen forteller også at han har sett veldig få endringer utenfor Pyongyang når det kommer til utvikling og levemåte.

- Det er en stor forskjell på det vi ser i Pyongyang og i resten av landet. Utenfor hovedstaden er slitasjen enda større og folk jobber fortsatt med hakker og spader. De driver et jordbruk som er likt det som ble drevet for 150 år siden, sier han til Dagbladet.

Slike landsbyer ligger bare 15 kilometer utenfor Pyongyangs bygrense, hvor nordkoreansk politi patruljerer veiene inn i byen. Ifølge Henriksen er det en tydelig avgrensing mellom hovedstaden og områdene rundt.

Norsk Røde Kors har støttet en rekke programmer i Nord-Korea i over 15 år. De fleste av disse handler om problemer utenfor Pyongyang.

- Vi samarbeider med nordkoreansk Røde Kors, og støtter 15 prosjekter som omhandler blant annet drikkevann, medisin til sykehus, lokal matproduksjon, og planting av trær, sier Henriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer