Unike bilder av gjeng­medlemmene som sitter i fengselet ikke engang vaktene tør gå inn i

I El Salvador.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Å si at kriminalitet er et stort samfunnsproblem i El Salvador, vil være en grov underdrivelse.

Så ille er gjengmiljøene i det lille landet i Mellom-Amerika, at myndighetene bygde et eget fengsel for å huse medlemmene av den beryktede gjengen «Mara Salvatrucha», også kjent som MS13.

- Penas Ciudad Barrios er et høysikkerhetsfengsel for medlemmer av Mara Salvatrucha-gjengen sør i El Salvador. Det ble bygd for 800 fanger, men holder nå over 2500. Fengselet styres av gjengen som har organisert et bakeri og til og med styrer sykehuset selv, sier Adam Hinton i en pressemelding til Dagbladet.

• Se Dagbladets oversikt over noen av verdens verste fengsler

Ingen vakter Hinton, som arbeider som dokumentar-fotograf, gjorde nemlig det vaktene ikke tør - å gå inn i fengselet for å jobbe.

- Når du kommer inn i fengselet innser du ganske snart at det ikke er noen vakter. De holder seg på utsiden og lar gjengen styre alt selv. Det gjør de klokt i, sier Hinton til Independent.

Bildene av gjengmedlemmene er en del av en ny fotobok Hinton gir ut, og alle bildene er nærbilder av fangene med vekt på de karakteristiske gjengtatoveringene.

Tatoveringene forteller ikke bare en historie om vedkommendes tilhørighet til den voldelige gjengen, de forteller også hvilke lovbrudd de har gjort.

- Mesteparten av de innsatte kommer fra slumområdene i El Salvador, et sted uten håp eller muligheter for de som bor der. Og skulle myndighetene arrestere deg, er dette stedet de bokstavelig talt dumper deg og glemmer deg, sier Hinton.

Det er anledning til å se flere av Hintons arbeider på hans hjemmesider, og det komplette settet med bilder i boka «MS-13».

Drap El Salvador, som allerede er et av verdens farligste land, opplevde i slutten av august at drapsraten steg ytterligere. På tre dager ble 125 mennesker drept.

Landets politisjef Mauricio Ramírez sier at det var 40 drap søndag, 42 mandag og 43 tirsdag, de fleste i forbindelse med oppgjør mellom landets voldelige bander.

- Dette er bekymringsfulle tall. Det er salvadoranere som dør. Uansett om de er medlemmer av gjenger eller ikke, sier han ifølge NTB.

Myndighetene sier at bandeledere trolig forsøker å presse myndighetene til å forhandle med dem og til å innfri noen av kravene deres.

Mellom januar og juni i år ble 3.332 mennesker drept i voldshandlinger i det lille mellomamerikanske landet. I samme periode i fjor ble 2.191 drept.

Landets forskjellige gjenger har rundt 72.000 medlemmer, hvorav 13.000 sitter i fengsel.

Fangene rår Der de fleste forbinder et fengsel med strenge voktere og beinharde protokoller, er det litt annerledes flere steder i Sør- og Latin-Amerika. Et annet eksempel er La Sabaneta i Venezuela.

I tillegg er det lett tilgang på både våpen og narkotika, og når det i tillegg er snakk om hardbarkede kriminelle får det ofte katastrofale konsekvenser. 

I 1994 mistet 130 mennesker livet i et stort gjengoppgjør ifølge Reuters, og for å illustrere at dette problemet fortsatt er stort, her erBBCs liste over hva som ble beslaglagt da myndighetene for en sjelden gangs skyld gjorde et raid høsten 2013:

22 767 patroner, 105 skytevåpen, 92 hjemmelagde stikkvåpen, 75 kniver, fem granater, 135 mobiltelefoner og 12 kilo narkotika (hovedsakelig marihuana og kokain).

Se Dagbladets oversikt over noen av verdens verste fengsler

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer