Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unike bilder: Fikk overvære elgfødsel

- Utrolig tillitserklæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er fortsatt i «ammetåka», sier Tuva Thorson daglig leder på Langedrag Naturpark

Søndag fikk hun oppleve å sitte helt inntil elgkua, Elgvita, mens hun fødte to kalver.

- Det er en utrolig tillitserklæring, elgene er spesielt påpasselige når morsinnstinktet treffer inn. Dette er noe av det største jeg har opplevd gjennom alle mine år her på gården, forteller Tuva før hun må avbryte telefonsamtalen:

«Kom, kom jenta mi», ropes det på den andre siden av linja.

Tuva må hjelpe en av elgkalvene som har satt seg fast i myra. Hun følger nøye med på de nå snart en uke gamle kalvene, der de sjangler etter mamma Elgvita ute på de 175 målene med innhegning. 

- Selve fødselen gikk raskt for seg; en drøy time, forteller Tuva som nå har kommet tilbake til oss.

I bakgrunnen kan det høres elgelyder som vitner om hvor nærme den erfarne gårdsarbeideren er omringet dyrene mens hun snakker.

Kan være livsfarlig Redd er hun ikke, men hun vet godt hva som kan skje dersom hun ikke er varsom. 

- Et spark eller dytt fra elgen kan ta livet av deg, man må bete seg med respekt og hele tiden lese dyrets signaler. 

Og det var det Tuva gjorde da hun fikk overvære fødselen. Den minste brå bevegelse kunne forstyrre alt.

Måtte gjemme seg Selve fødselen filmet hun alene, før hun tilkalte svigersønn og gårsarbeider,Nils Østby Natten, for å få hjelp.

- Men han kunne ikke være mer enn 10 til 12 meter nær Elgvita. En gang reagerte hun på nærværet hans, da måtte han gjemme seg bak noe buskas, forteller hun. 

Tuva oppfordrer alle som ferdes i skogen i disse tider til å være spesielt varsomme.  

- Det er mye sårbarhet i skogen om dagen; fugleunger, hareunger, så mye nytt liv kommer til. Hvis hunden din går løs kan det forstyrre alt, advarer Tuva. 

Ville få lukten av kalvene på seg I videoen over kan man se den daglige lederen av naturparken fjerne fosterhinnen til kalvene. 

- Jeg gjorde det for å få lukten til kalvene på meg. Det gjør at jeg kommer inn i deres miljø, på denne måten blir jeg nesten som en kalv for Elgvita, sier hun. 

I flere år har det vært omvendt. Tuva tok over Elgvita som elgkalv da moren døde. Hver dag har hun kost med henne under foringstiden, og hele tiden jobbet med å utvikle det helt spesielle båndet som de to nå har. 

Vil gjøre elgkalvene tamme Nå jobber hun på samme måte med de nye elgkalvene for å gjøre dem så tamme som mulig. 

- Målet er at gjestene på gården skal få oppleve nærvær med disse ellers utilgjengelige dyrene, og få en naturopplevelse utenom det vanlige, forteller hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!