Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unike bilder fra Irans hemmelige missilanlegg 500 meter under bakken

- Dersom fiendene våre gjør en feil ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som CNN skriver kan det ved første øyekast se ut som settet fra en James Bond-film der uniformerte soldater på rekke og rad vokter langdistansemissiler i en tunnel 500 meter under bakken.

Men i utgangspunktet er det lite som tyder på at bildene er av det fiktive slaget. Onsdag sendte nemlig iransk tv bilder fra anlegget der de hadde fått spesialtillatelse til å filme av den iranske revolusjonsgarden.

På bildene kan man se en rekke Shahab-missiler som er i stand til å nå en rekke mål i Midtøsten.

- Missilene er stasjonert og er klare for utskyting under de høye fjellene i alle landets provinser og byer, sier general Amir Ali Hajizadeh ifølge The Telegraph.

Ikke noe resolusjonsbrudd Ifølge CNN kommer bildene bare noen dager etter at statlige medier rapporterte om tester av nye langdistanseraketter - tester som nyhetskanalen mener kan være et brudd på FNs resolusjoner.

Resolusjon 1929 stipulerer at Iran ikke har tillatelse til å ta i bruk ballistiske missiler.

Testen er derimot ikke et brudd på avtalen som nylig ble signert av USA, Iran og en rekke andre nasjoner da denne bare legger restriksjoner på Irans framstilling av atomvåpen.

Den aktuelle resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd, resolusjon 2231, forbyr også Iran fra å teste ballistiske missiler som er designet for å bære en atombombe, men denne har ennå ikke trådt i kraft.

Advarer The Telegraph skriver at bildene kan ha blitt frigitt for å vise at landet fortsatt har et betydelig våpenarsenal, selv etter at de gikk med på å kvitte seg med 98 prosent av sine lagre av anriket uran.

I henhold til avtalen som ble signert i Wien i juni, skal Iran også avvikle driften av to tredjedeler av sine sentrifuger. I tillegg skal tungtvannsanlegget i Arak rekonfigureres slik at det ikke vil være i stand til å lage plutonium som kan brukes i våpen.

Det er dog ikke slik at det iranske militæret er tannløse av den grunn, noe general Hajizadeh understreker ifølge Daily Mail. Han sikter til at USA tidligere har uttalt at militære alternativer fortsatt «er på bordet».

- De som legger sin lit til alternativer som er på bordet, bør se på den iranske revolusjonsgardens muligheter under bordet.

Han la så til at Iran ikke kom til å starte noen krig, men at «dersom fiendene våre gjør en feil, vil missilbasene våre eksplodere som en vulkan fra jordens indre».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!