Unike funn

ÅSERAL (Dagbladet): I den bortgjemte fjellbygda Ljosland i Åseral kommune i Vest-Agder har en rekke middelalderbygg stått midt i glaninga for skituristene uten at noen har brydd seg om de unike kulturskattene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen steder i hele verden har så mange bevarte trehus fra middelalderen.

Konservatorene fikk hakeslepp da de i forrige måned inspiserte byggene i eventyrbygda.

De fikk en ekstra overraskelse da de fant store deler av et intakt bygg som er bygd før svartedauden i 1348!

- Vi har jo lært at sjansen for å finne stående ting fra før svartedauden ikke er særlig stor, forklarer fylkeskonservator Svein Mjaatvedt.

Spesielt klima

Funnene i Åseral er eldre enn de alle de berømte gamle trebygningene i nabodalføret Setesdal.

På Ljosland står også seks- sju stabbur, eller «bur» som de kalles på Sørlandet. Man antar at byggene må være eldre enn fra 1650 og er automatisk fredet. Klimaet i fjellbygda er spesielt godt egnet for bevaring av treverk.

Åserals kultursjef Are Lind jubler over at den bortgjemte kommunen endelig blir satt på kartet.

- Vi må registrere og bevare funnene slik at de kan komme alle til gode, sier han.

Bygningene er foreløpig bare overflatisk undersøkt. Norsk institutt for kulturminneforskning og fylkeskonservatoren i Vest-Agder skal seinere i høst gjøre grundige undersøkelser og registreringer i bygda. Hittil tyder alt på at Ljosland rommer så mange gamle trebygg at det allerede snakkes om en kulturhistorisk sensasjon som er avdekket.

Det er tatt prøver av treverket som kan angi alderen nøyaktig.

Skulle rives!

Mest oppsiktsvekkende er huset som består av deler fra tidlig på 1300-tallet. Fra denne tidsepoken er det stort sett bare stavkirker som er bevart.

Huseieren hadde for noen år siden planer om å rive huset for å sette opp et mer tidsriktig bygg.

- Man kan trygt si at det ville vært en kulturhistorisk katastrofe fordi et slikt unikt hus rommer så mye historie og håndverkskunst, sier fylkeskonservatoren.

Eneste i landet

Det gamle huset består av tre, muligens fire deler. Det er to avdelinger i andre etasje som foreløpig utpeker seg som mest interessante.

Da den ene stua er en gammel røykestue der røyken fra bålplassen midt i rommet har gjort tømmeret beksvart. Langs den ene veggen er det bygd en benk som fylkeskonservator Mjaatvedt tror er en såkalt moldbenk. Dette var en innretning som ble laget for å hindre trekk under stokkene. En slik moldbenk vitner om at bygget er svært gammelt. Så vidt vites kan man ha funnet Norges første intakte moldbenk.

I hjørnet på ytterveggen er det gjort utskjæring av et brudefølge. De detaljerte draktene kan bekrefte tidsfastsettelsen på bygget.

Utdødd håndverksmetode

Den antatt yngste delen av huset ble undersøkt, fikk fagfolkene en kjempeoverraskelse.

- Veggen var laget av såkalt «finndalshogg», fortidslafting, som ikke er brukt etter 1350. Etter svartedauden ble det ikke bygd noe særlig på et par hundre år. Da var denne teknikken glemt og erstattet med nye og enklere metoder, sier Mjaatvedt.

- Hele huset er rett og slett bare fantastisk interessant. Det er jo litt sensasjonelt at det kan eksistere slike hus uten at vi er klar over det, innrømmer sier han.

- Det er dårlig av oss at vi ikke har bedre oversikt. Årsaken er at vi har liten tid til å drive utviklingsarbeid. Våre dager går stort sett med til å drive saksbehandling til plan- og byggesaker, forklarer Mjaatvedt.

UNIKT: En treskjæring viser et brudefølge.
MOLDBENK: Kultursjef Are Lind i Åseral kommune på det som kan være Norges eldste moldbenk.
BYGDAS ELDSTE: Huset er antakelig det eldste i bygda.