Unikt eksperiment: Tvillingastronauter starter verdens lengste romekspedisjon

Men én blir igjen på jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å måle effekten av tyngdekraften på et menneske, ville den optimale situasjon være at man kunne teste forsøkspersonen på jorden og i rommet på samme tid, skriver ing.dk

Det sier seg selv at et slikt scenario ville være umulig. Men NASA kommer tett på når de i kveld starter prosjektet «The twin study».

Kan utvikle seg forskjellig Scott og Mark Kelly, er de eneste astronaut-tvillingene i verden.

Ved å plassere en av dem, Scott Kelly, på Den internasjonale romstasjonen (ISS) i ett år, mens den andre, Mark Kelly, oppholder seg på jorda, skal forskere studere hvordan de to potensielt kan komme til å utvikle seg forskjellig over det neste året.

- Det blir en slags første reise inn i de genetiske aspekter av romflyvning,« sier John Charles, sjefsforsker på Johnson Space Center i Houston, om prosjektet.

Svakere immunforsvar Tvillingene vil bli målt og testet fysisk og psykisk før, under og etter det ett år lange prosjektet.

I forkant av kveldens oppskytning har brødrene fått hver sin influensavaksine slik at forskerne skal kunne studere hvordan immunforsvaret fungerer i rommet i forhold til på jorden.

- Vi vet allerede at immunsystemet forandrer seg i verdensrommet. Det er ikke like sterkt som på jorden, forteller Kundrot.

Psykiske endringer Når det kommer til det psykiske aspektet vil forskerne undersøke om og eventuelt hvordan atronomene endrer personlighet og atferd underveis i prosjektet.

Sven Torgersen ved Psykologisk institutt ved UiO tviler på at brødrene vil endre seg psykisk etter prosjektet.

- Ett år er for kort tid til at man kan endre personlighet, sier han.

Gener kan slås av og på Torgersen tror at Scott og Marc kommer til å oppleve seg selv som ulike i etterkant fordi de forventer det, men at testene vil vise det motsatte.

- Når eneggede tvillinger får ulike personligheter skyldes det som oftest forskjellige betingelser i svangerskapet, eller store forskjeller i opplevelser over lengre tid enn ett år, sier han.

Det er imidlertid en mulighet for at genene vil endre seg dersom fysiske forhold fører til at noen slår seg av eller på.

- Da vil vi se en viss atferdsforandring, men den vil ikke være betydelig, konkluderer han.

Relativitetsteorien Einsteins relativitetsteori sier at tiden går saktere, jo høyere hastighet du beveger deg med. Klarer du å bevege deg i lysets hastighet, 1 079 252 848,8 kilometer i timen, vil tiden stå helt stille i forhold til omgivelsene.

Men ISS beveger seg ikke i nærheten av så raskt, bare litt over 27 000 kilometer i timen.

Justerert for den lavere gravitasjonen i banen rundt jorda, vil astronauten ombord på ISS dermed eldes 0,0000000014 prosent mindre enn sin tvilling på jorda.

Raskere aldringsprosess Selv om den ene tvillingen eldes saktere enn den andre, kan andre aldringsprosesser skyte fart.

Forskerne skal også se nærmere på telomerområdene. En telomer sitter ytterst på hvert kromosom og for hver celledeling vil biter falle av og vil føre til at kromosomet blir kortere.

Denne prosessen blir linket til menneskers aldringsprosess, og i rommet kan denne prosessen gå raskere på grunn av kosmisk stråling.

Se animasjon i videoen øverst i saken!

Ved å sammenligne tvillingene kan forskerne finne ut om denne teorien stemmer.

Forandrer synet Forskerne skal også se nærmere på synet, noen astronauter hevder synet blir forandret etter lengre perioder i rommet.

- Enkelte opplever at brillene ikke fungerer på jorden etter å ha vært i verdensrommet, sier Kundrot.

Tvillingene gjør det mulig for framtidige astronauter å ferdes lengre inn i verdensrommet.

Scott Kelly har trent i over ett år sammen med Mikhail Kornienko og Gennady Padalkha i forkant av det ett år lange oppholdet.

Klokken 20.42, norsk tid fredag, vil den russiske romraketten Soyuz ta dem opp til Den internasjonale romstasjonen. Romoppholdet vil bli det lengste i historien.