Unikt funn av eldgammel kirke

Israelske fanger fant kirken som trolig er landets eldste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En Israelsk fange var med på å rydde på et område der det var planlagt å bygge nye fengselslokaler, da han skimtet noe unaturlig under sanden. Like etter viste det seg at han hadde funnet en unik mosaikk som utgjør gulvet av en eldgammel kirke, melder nyhetsbyrået AP.

Kan utvide historien

Ekspertene tror funnet av kirken i byen Megiddo nord i Israel kan gi viktige historiske opplysninger om utviklingen av den tidlige kirken i området. Arkeologene hevdet at kirken ble bygget 300 år etter kristi fødsel.

Vatikanet er begeistret for det historiske funnet. Statsminister Ariel Sharon beskrev funnet som "en utrolig historie".

- En oppdagelse som denne vil gjøre Israel mer interessant for alle kristne og kirken over hele verden, sa erkebiskop Pietro Sambi til AP.

- Dersom det er stemmer at kirken og den vakre mosaikken er fra det tredje århundret, vil den være en av de eldste kirkene i Midtøsten, sa han begeistret.

Den israelske fangen, Ramil Razilo, som fant mosaikken var en av omtrent 50 fanger fra et høyt sikret fengsel som var brakt til Megiddo for å grave ut området til nye fengselslokaler. Han ble sjokkert over å finne mosaikken. Han ble svært engasjert, og sammen med de andre fangene brukte de flere måneder på å grave frem hele mosaikken, skriver AP.

Romersk soldat

Mosaikken viser to fisker - et gammel kristent symbol som ble tatt i bruk før korset.

Det ble også funnet en inskripsjon ved mosaikken som beretter om en romersk soldat og en kvinne ved navn Aketous. I følge inskripsjonen donerte de penger til å bygge kirken, og de ga også et bord som ble brukt til ritualer. Arkeologene mener dette er et tegn på at kirken er fra tiden før Konstantin, siden bordene ble erstattet av altere da kristendommen ble innført. Rester av et bord ble dessuten funnet mellom de to mosaikkene. 

Arkeologene mener det er flere funn som vitner om at kirken er Israels eldste:

- Rester av keramikk fra det tredje århundret

- Gamle geometriske mønstre, 

- Gammel gresk skrivestil i inskripsjonen

- Avbildningen av fisker i stedet for det kristne korset.   

- Bygningen var ikke laget i Basilica-stilen som var typisk for det bysantiske imperiet. 

Antropologen Joe Zias stiller seg tvilende til arkeologenes påstander om kirkens alder.

Han sier det ikke er noen bevis for at kirken er fra før det fjerde århundret. Han går med på at kirken kan ha vært brukt tidligere, men trolig ikke til kristelige formål, sier han til AP. 

UNIK MOSAIKK: Israelske fanger vasker vekk sand fra en unik mosaikk som utgjør gulvet av en eldgammel kirke, som trolig er Israels eldste.
KRISTENT SYMBOL: En enorm mosaikk av to fisker ble vist til pressen søndag i byen Megiddo, nord i Israel. Israelske fanger gjorde et bemerkelsesverdig funn da de oppdaget en eldgammel kirke da de skulle bygge nye fengselslokaler.