Unikt i verden

Hvis Transportarbeiderforbundet får gjennom kravet om et eget tillegg for fag-organiserte, skriver de fagforeningsmessig verdenshistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke funnet noe sted i verden hvor det finnes slike avtaler, sier Torgeir Aakvaag Stokke, ekspert på tariffoppgjør.

Streiken er svært omstridt internt i LO. Det understrekes av at Transportarbeiderforbundet de foregående to åra har fått nei til å gå i konflikt på et krav om et slikt tillegg. Mange i LO-familien mener ekstra lønn til fagorganiserte slett ikke er noen god idé.

Mot sin hensikt?

- Diskusjonen om «gratispassasjerer» som nyter godt av det de organiserte forhandler fram, har pågått i LO i mange tiår, uten at man har funnet noen løsning. Tarifftillegg kan selvfølgelig øke organisasjonsgraden, men det kan også virke mot sin hensikt. Får organiserte høyere lønn enn uorganiserte, vil jo mye av presset om å melde seg inn forsvinne. Det kan bli mer stuerent å være uorganisert om de likevel ikke har like mye i lønn, sier FAFO-forskeren.

- At dette er omstridt i LO, er ikke rart. For den tradisjonelle industrien er ikke dette noe stort problem. Der er organisasjonsgraden mange steder opp mot 100 prosent. Det samme gjelder offentlig sektor. Derfor blir dette et spørsmål for forbund med lav organisasjonsprosent, sier han.

Prinsippbrudd

Selv i LO mener en del at et slik krav bryter med prinsippet om lik lønn for likt arbeid.

- Siden mellomkrigstida har vi hatt et prinsipp om at uorganiserte ikke kan få verken høyere eller lavere lønn enn det tariffavtalene bestemmer. Slik vil det nok fortsette ut over muligheten for dette tillegget, sier Aakvaag Stokke.

- Vi har heller ikke funnet noe liknende noe sted i verden. Kravet er både udemokratisk og urettferdig, sier forhandlingsleder Kim Nordlie i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon.

Han ser mildt sagt ingen grunn til at Norge skal bli et «annerledesland» også i denne saken.

- Å innføre et prinsipp om ulik lønn for likt arbeid er vanvittig. Vi kommer aldri til å gi oss i denne saken, sier Nordlie.

Se også side 16

KAN BLI HISTORISK: Hvis de streikende i Transportarbeiderforbundet får gjennomslag for sitt krav om mer lønn enn de uorganiserte, blir Norge første land i verden hvor dette innføres. Her er to streikevakter foran Rema 1000s lager på Langhus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer