OSLO TINGRETT (Dagbladet): Onsdag startet den tre dager lange rettssaken i Oslo tingrett, etter at påtalemyndigheten har krevd forbud mot den kontroversielle MC-klubben Satudarah (SMC).
En ny lov fra 2021 gir retten anledning til å forby en gruppering dersom de finner det bevist at det er en kriminell sammenslutning. SMC har motsatt seg dette, og mener at de er en MC-klubb på lik linje med andre MC-klubber.
I retten prøvde politivitner å tegne et annet bilde.
- Det dreier seg om tradisjonell MC-kriminalitet. Omsetning av narkotika, primært cannabis og kokain. Innkrevingsoppdrag, som kan være mer eller mindre legitime. De kan kjøpe opp gjeld, eller «bøtelegge» andre, oppsummerte Mats Bjørnstad, politioverbetjent i Kripos, i Oslo tingrett onsdag formiddag.
SMC avviser på sin side at de er en kriminell gruppe.
- Det framstilles som at vi bare er en klubb for kriminelle. Det er jo ikke sant. Vi har regler, og en av dem er at man ikke har lov til å begå kriminalitet så lenge man har klubbmerker på seg. Jeg har ikke gjort noe som helst kriminelt etter at jeg ble medlem selv. Tvert imot. Det har gjort at jeg har holdt meg unna kriminalitet, fortalte et Satudarah-medlem til Dagbladet tidligere denne uka.

Bryter tausheten: - Vi forsvinner aldri
Kontrakt med taushetsplikt
Bjørnstad har nasjonalt fagansvar for MC-kriminalitet i Kripos. Han er også sentral i norsk politis samarbeid med andre europeiske land via Europol.

Han er med andre godt kjent med strukturen i Satudarah - en klubb som i det vanlige opererer i det skjulte, med strenge interne regler for hvordan de skal forholde seg til resten av samfunnet.
I retten ble det dokumentert kontrakter som medlemmer i Oslo-avdelingen i SMC måtte signere.
Her ilegges de blant annet taushetsplikt om interne klubbforhold. Dersom taushetsplikten brytes, kan de bli erstatningsansvarlige overfor SMC - både økonomisk, men også i form av «goodwill».
Satudarah har en streng hierarkisk struktur - både internasjonalt og nasjonalt. I Norge er det én president, som ifølge politiets opplysninger skal være mannen som leder osloavdelingen av klubben.
Mannen i 30-åra var tidligere tilknyttet den beryktede oslogjengen Young Guns, og er straffedømt en rekke ganger. Han sitter i dag varetektsfengslet i forbindelse med en voldssak i Lillestrøm, men er stevnet som vitne i den pågående rettssaken i Oslo tingrett.
Videre mener politiet at mannens bror skal ha hatt tittelen som visepresident for SMC i Norge.

Inntil 50 000 i gebyr
Satudarah Norge ble opprettet i Stavanger i 2014, men avdelingen skal seinere ha blitt lagt ned på grunn av interne stridigheter.
Ifølge politiets etterretning er den imidlertid nå i ferd med å reetableres. Mannen som skal lede reetableringen er samme mann som møter som partsrepresentant for SMC i saken i Oslo tingrett.
- Dette er nye opplysninger, så her har vi ikke fullstendig oversikt, sa Bjørnstad i retten.
Prosessen for å bli fullverdig medlem i SMC kan ta alt fra et halvt til to år. I mellomtida må man gjennom gradene «hangaround» og seinere «prospect».
Medlemmer kan også kastes ut av klubben - enten i «good standing» eller «bad standing», altså i nåde eller unåde.
Uansett må man betale et utmeldingsgebyr, ifølge Bjørnstad. Dersom man forlater i nåde, er det mellom 5000 og 20 000 kroner - avhengig av medlemsstatus.
Dersom man kastes ut i unåde, skal imidlertid gebyret være på så mye som 50 000 kroner.
Bjørnstad er også kjent med minst én sak der et tidligere medlem skal ha blitt utsatt for fysisk avstraffelse etter å ha forlatt klubben.

I retten ble det også lagt fram et bilde fra mobiltelefonen til et SMC-medlem, som politiet beslagla i forbindelse med en straffesak, som viser en liste med «bud» for klubbmedlemmer:
«En gjeng med gangstere»
Satudarah er et relativt ferskt tilskudd i det norske MC-miljøet. Ifølge politiet har det resultert i gnisninger med de mer etablerte MC-klubbene.
Særlig Hells Angels har tatt tydelig avstand fra SMC, forklarte Bjørnstad i retten.
- De anser ikke Satudarah som en MC-klubb, men etter eget utsagn som «en gjeng med gangstere». Vi har en teori om at dette skjer nettopp på grunn av dette forbudsspøkelset, sa Kripos-overbetjenten.

- Hva skjer dersom man ikke får et forbud mot Satudarah, spurte politiadvokat Philip Green.
- Det er vanskelig å tegne et helt klart bilde, men politiet frykter at Satudarah får et sterkt rotfeste her i Oslo, men også at de får drive ekspansjonsaktiviteten slik de ønsker selv. Da vil de helt klart bli en utfordrer på ulike kriminelle arenaer der det allerede er etablerte organisasjoner som driver «business», svarte Bjørnstad.
Fra tidligere er Satudarah forbudt i Nederland og Tyskland. Den danske avdelingen, som den norske angivelig svarer til, er imidlertid ikke det.